2. februar 2023.2. feb 2023.
Šampionska ekipa  Bokserskog kluba “Mačva”,  maj 2007. godine, Foto: Privatna arhiva

Šampionska ekipa Bokserskog kluba “Mačva”, maj 2007. godine, Foto: Privatna arhiva

U ringu protiv zaborava

Godine dominacije i šampionski pehar

Mačva je nekoliko puta propuštala priliku da se plasira u Prvu ligu, kada je napokon uspela, morala je da odustane, ponovila je taj uspeš pest godina kasnije, no takmičenja nije bilo. Ipak, s početkom novog veka napokon je stigla i Prva savezna liga. U sezoni 2000/01. počelo je porazom u Novom Sadu od Vojvodine 10:6, uz mnogo zamerki na suđenje. Prva pobeda je usledila nekoliko kola kasnije, u petoj rundi, trijumfom nad Radničkim iz Kragujevca 12:4.

MAJ 2007. doneo je titulu

Više od 1.000 gledalaca je posmatralo duel dve ekipe sa začelja u tom trenutku, u hladnoj hali „Zorka“. Počelo je pobedom Radosavljevića nad Šaćirovićem, potom je Šarić bolji Ristića, Ivanović Burunga siguran, a ubrzo i Srnić, te je Mačva odmah stekla vođstvo od 8:0. Peruć nije imao šanse u meču gde se borio protiv Markovića, no prvu popbedu je obezbedio Vlada Matić. U velikom stilu, nokautom doneo je ključne bodove. Do kraja Mijailović je pobedio Ilića, dok je u poslednjem meču poražen Mašić, no konačan ishod bio je ubedljivih 12:4.

Srnić bolji od olimpijca
Boje Vojvodine branio je u sezoni 2000/01 branio je Geard Ajetović, učesnik Igara u Sidneju i jedan od naših, u tom trenutku, najcenjenijih boksera. U prvom kolu on je bio rival Draganu Srniću iz Mačve. Očekivalo su svi lagan posao za olimpijca, a umesto toga Srnić ga je oborio u prvoj rundi, bio bolji u preostalom delu meča, no sudije su, iz njima znanih razloga, presudili da pobedu odnosi domaći takmičar i to za jedan poen.


Nekoliko narednih godina ekipnih uspeha nije bilo, ali jeste pojedinačnih gde je klub dostigao novi nivo. Već 2001. šampioni SRJ postali su: Branko Radosavljević i Zoran Mitrović kod seniora, odnosno Ljubomir Marjanović i Miroslav Šarić među juniorima. Mitrović brani titulu naredne godine, osvaja je i senior Aleksandar Vasić, kao i mlade snage: Branimir Stanković, Branislav Jovičić, Vladimir Jovičić i Vladimir Stanković. U godini šestodecenijskog jubileja Mačve, Zoran Mitrović, u tom trenutku jedan od najboljih boskera SCG osvojio je prvu zlatnu rukavicu za šabački boks. Kasnije je još dva puta ponovio taj uspeh.

U sezoni 2000/01. počelo je porazom u Novom Sadu od Vojvodine 10:6, uz mnogo zamerki na suđenje. Prva pobeda je usledila nekoliko kola kasnije, u petoj rundi, trijumfom nad Radničkim iz Kragujevca 12:4


Na prvom Prvenstvu novostvorene državne zajednice Srbije i Crne Gore titulama su se istakli kadeti: Bane Jovičić, Dragoslav Ilić i Milorad Mitrović, odnosno pioniri: Bane Stanković i Vladimir Janković. Aca Vasić i Zoran Mitrović su ponovo šampioni 2004, kao i Bane Stanković, Bane Mitrović, Darko Dudić i Milorad Mitrović. Vasić, Mitrović, Stanković na tronu ostaju 2005. godine, kao i Dragoslav Ilić. U istoj godini Jovičić osvaja vojvođansku zlatnu rukavicu.

Zoran Mitrović:
Osvajač dve zlatne rukavice, Foto: Privatna arhiva


U sezoni 2006/07. bilo je vreme da Mačva pokaže i ekipni kvalitet, jer je pojedinačno već bila u vrhu srpskog boksa. Ovo je i prva sezona od osmaostaljenja Srbije. Bokserski savez je činio mnogo grešaka u organizaciji šampionata, a neretko su činjene nepravde u ringu. Mnogo peripetija dogodilo se i u ovoj sezoni, no Mačva i Loznica su se rano izdvojile i odlučivale o tituli. Najvažniji meč dogodio se na Đurđevdan, 6. maja 2007.

Bokseri na velikoj sceni
U prvoj deceniji ovog veka šabački boks je predstavljen i kroz nastupe na velikim takmičenjima. Zoran Mitrović je u periodu dominacije u Srbiji i regionu dobio poziv da nastupi i u reprezentaciji SCG na Mediteranskim igrama u Alemriji 2005. godine. U kategoriji do 69 kg eliminisao ga je Bulunt Ulusoj, turski bokser, evropski špamion i kasniji osvajač Mediteranskih igara.
Već u prvoj godini novog veka Ljubomir Marjanović je osvojio srebrnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu. Branislav Bane Jovičić je branio boje Srbije na Svetskom juniorskom prvenstvu u Maroku 2006. godine (kategorija do 64 kg). Savladao ga je Mađar Balaš Bačkai koji je kasnije osvojio titulu svetskog šampiona, a istog leta i Bane Stanković (do 50 kg) je nosio reprezentativni dres na Evropskom kadetskom prvenstvu u Tirani. Bane je poražen od Azera Ilkina Abajeva, kasnijeg vicešampiona.



Dvorana „Zorke“ ispunjena do poslednjeg mesta. Pobednik postaje i šampion. Rapkić i Janjić nokautom, odnsono prekidom donose prve bodove. Bane Jovičić odlično parira čuvenom Piperskom, no ipak je poražen. Mitrović bolji od Kovačevića nakon prekida. Čurović i Radić protiv Janjića i Jankovića vraćaju egal, 6:6. Cvetković pobeđuje Paunovića, rezultat je 8:6, te je Basraku potreban bar remi za pobedu. Meč protiv Milisava Simića je ispunjen iščekivanjem. Ipak teškaš Mačve je bolji, pobeđuje, a istorija je ispisana kroz gromoglasan poklič punih tribina. Narednog vikenda je pehar potvrđen u Pančevu. Prvi prvak Srbije u boksu je BK Mačva Šabac.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa