9. februar 2023.9. feb 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Komad „Budite na stendbaju“ premijerno izveden u Šabačkom pozorištu

Poslovno okruženje kao poligon za nadmudrivanje

„Tabla je postavljena, figure su poređane, pravila su izložena, ali vi ste samo pion u toj partiji. Od vas se traži da pobedite, ali izgleda da je jedini put ka tome gubljenje poslednje trunke dostojanstva i čovečnosti. Da li ste spremni na to? Vi ste na potezu“, reči su Ariela Miloševića
U nemilosrdnom poslovnom okruženju, u borbi za radno mesto, sve metode se koriste kako bi se došlo do što bolje pozicije. Kvalifikacije nisu presudne, potrebno je znati prave ljude na pravom mestu. Pojedinci su spremni na sve kako bi došli do željene pozicije i ne postoji granica preko koje ne bi prešli. Ili ipak nije sve tako crno? Prva premijera u ovoj godini, predstava „Budite na stendbaju“ u režiji Slađane Kilibarde, premijerno izvedena u utorak, u Šabačkom pozorištu, otvara ova pitanja. Komad, napisan pre deceniju, a aktuelniji nego ikad, potpisuju Ariel Milošević i Natalija Matunović- Milošević.

Do radnog mesta- po koju cenu
-Tekst je napisan pre 11 godina, a sada je aktuelniji nego tad. Govori o temi koja je u žiži, a pogotovo sad kad nas „melje“ kapitalizam i svetska kriza- na koji način se može zaposliti i uopšte dobiti posao i da li naši kvaliteti, fakulteti koje smo završili, dobar rad, predanost itd, utiču na to da dobijemo posao ili neki drugi faktori. Bilo je vrlo naporno, tenzično, kao i vreme u kome živimo, ali mislim da će se taj trud isplatiti- istakla je Kilibarda, kojoj je to prva saradnja sa šabačkim teatrom.

Šta smo sve spremni da uradimo da bismo dobili posao, da li svi na isti način pristupamo tome, da li imamo iste ambicije, želje, očekivanja? Koje su kvalifikacije danas presudne i da li je garancija uspeha znanje koje posedujemo ili poznanstvo sa pravim ljudima na pravim mestima? Odgovore nudi uigrani šabački ansambl kroz različite profile ličnosti koji se razotkrivaju u lepezi komičnih situacija gde se potvrđuje da ništa nije onako kako izgleda. Glumac Vladimir Milojević to najbolje pokazuje kroz „dvostruku igru“.

Ambiciozno i u ovoj godini
Direktor Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić navodi da su u prošloj godini ambicije uspešno realizovane, te da se sa istim entuzijazmom ulazi i u ovu.
-Planovi jesu ambiciozni, ali sam siguran da ćemo, kao i prethodnim godinama, ispuniti očekivanja publike. Ovo je prva premijera u ovoj kalendarskoj godini, a treća u pozorišnoj sezoni. To je uvek momenat kada smo spremni da pokažemo publici sve što smo do tada radili. Naravno, svaka nova predstava je nama nova premijera, jer ona tek tada zapravo kreće da živi. Odmah nakon toga počinjemo sa radom na novoj predstavi, a ubrzo će i april, kada nas očekuje naše sedmo „Pozorišno proleće“- istakao je Vasilić.


Crnohumorna predstava naše stvarnosti
-Predstava na jedan crnohumoran način govori o našoj zbilji, nečemu što živimo poslednjih dvadesetak i više godina od kada je taj kapitalizam uplivao na naše prostore. Kao što bi Rambo rekao: „Hteli ste demokratiju, dobili ste kapitalizam“, a tu baš ne može da se postavi znak jednakosti. Bilo je zabavno, tražili smo u tekstu nešto što nam je blisko, prepoznatljivo i iz toga crpeli inspiraciju- istakao je Milojević.

Gostujući glumac Dragan Petrović u predstavi igra „beogradskog bandita, razmaženog klinca koga zanima samo novac“. Zahvalio je Šabačkom pozorištu na pozivu i pohvalio saradnju sa ansamblom.
-Saradnja je bila fenomenalna, pre svega zbog iskusne glumačke ekipe, kojoj bih se zaista i zahvalio, jer sam mnogo mogao da naučim od njih. Zaista su divni i učinili su da rad na predstavi bude dobar i temeljan- podvukao je on.

„Tabla je postavljena, figure su poređane, pravila su izložena, ali vi ste samo pion u toj partiji. Od vas se traži da pobedite, ali izgleda da je jedini put ka tome gubljenje poslednje trunke dostojanstva i čovečnosti. Da li ste spremni na to? Vi ste na potezu“, reči su Ariela Miloševića.

U komadu igraju: Sonja Milojević, Aleksandra Ristić, Kristina Pajkić, Vladimir Milojević, Strahinja Barović i Dragan Petrović. Reprize su zakazane za 10. i 23. februar.
D.Dimitrijević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa