9. februar 2023.9. feb 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Održano predavanje u Kulturnom centru

Izazovi odgajanja dece u ovom vremenu

Praksa, objašnjava Panović, govori da često imamo roditelje koji su nemoćni u vaspitnom procesu, kao i da imamo decu koja su neretko nadmoćna u odnosu na roditelje, tako da slobodno možemo reći da se danas vode ratovi u porodicama
Nema važnije teme danas od odgajanja dece, istakao je klinički psiholog Vlajko Panović na predavanju „Najčešće greške u vaspitanju dece“ koje je održao u utorak u Kulturnom centru Šabac. Panović je radni vek proveo u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a svojim iskustvom i radom svedočio je o temama i pitanjima u kojima se roditelji ne snalaze uvek dovoljno dobro.

-Istina je da imamo spoljne neprijatelje koji ugrožavaju integritet naše zemlje, ali je još važnije da je naša porodica u raspadanju i da su tu najviše ugrožena deca. Mislim da je zato jako važno baviti se ovom temom iz različitih uglova. Škola roditeljstva koju sam pre 20 godina držao na VMA nastavljena je kroz ove tribine i knjigu koju sam napisao o vaspitanju dece sa jednom željom- ne da se bilo ko oseća loše, jer nikoga ne kritikujem i ne prozivam, nego svedočim svojim radnim iskustvom. Svakog dana se u praksi pokazuje nemoć roditelja, ogromnog broja ljudi, koji često ne mogu da uspostave ni minimum kontakta sa svojom decom, a kamoli da im plasiraju svoje vaspitne obrasce i prenesu im tradicionalne vrednosne sisteme koji su provereni vekovima- podvukao je Panović.

Foto: "Glas Podrinja"


Praksa, objašnjava, govori da često imamo roditelje koji su nemoćni u vaspitnom procesu, kao i da imamo decu koja su neretko nadmoćna u odnosu na roditelje, tako da slobodno možemo reći da se danas vode ratovi u porodicama. Zato je vrlo važno da oni razumeju svet u kome rastu njihova deca.

-Najčešće greške prostiču pre svega iz nedovoljno dobrih brakova. Nemamo mnogo brakova koji su usaglašeni, imamo previše sebičnog, previše kritike, lovljenja ili traganja za greškama onog drugog, tako da naše porodice danas prilično liče na bojno polje. Ratuju supružnici međusobno, rivaliziraju, dokazuju se, traže greške, hoće da promene onog drugog, kritikuju, mešaju se familije, a najmanje su ljudi, pre svega mislim na supružnike, upućeni jedno na drugo, jer ne razvijaju ono što se zove ljubav iz srca. Imamo premalo iskrene, istinske ljubavi, imamo dosta onoga što se zove ljubav iz glave. To su često ljubavi iz interesa, strasti ili nekih drugih potreba. Teško je voleti drugoga, ali je moguće. Da bismo voleli drugoga, moramo odvojiti deo sebe. Mnogi ljudi danas žive sebično, jer nisu spremni na to. Kao takvi, oni nisu sinhronizovani u vaspitanju dece- rekao je Panović.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa