9. februar 2023.9. feb 2023.
Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima
CRVENI KRST OPŠTINE VLADIMIRCI

Obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Slogan ovogodišnjeg obeležavanja je „ Svaka cigareta smeta“ a podkrepljuje se podacima koji zabrinjavaju. Svake godine u svetu usled konzumiranja duvana prevremeno umre osam miliona ljudi a većina je iz zemalja sa niskim i srednjim primanjima. Crveni krst uz pomoć volontera, Posavotamnavske srednje škole, Doma zdravlja, Biblioteke i prigodnog materijala upoznao je zavidan broj žitelja opštine Vladimirci u centru varošice. Dobili su spoznaju o pogubnom uticaju duvanskog dima. Saznali su i da duvanski dim uzrokuje dvadesetak oboljenja, od raka pluća a da konzumiranje utiče i na smanjenje plodnosti. Čak 27,1% stanovnika Srbije koristi cigarete od 15 godina pa naviše, dok 15,8% puši 20 i više cigareta na dan.

Ovakve sklonosti ka pušenju i šteti od duvanskog dima sada se pridodaju teme poput upotrebe psihoaktivnih supstanci a pokazatelji su alarmantni. Među srednjoškolcima svaki peti je barem jednom probao elektronske cigarete. Da bi pomogao Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ je pokrenuo besplatnu telefonsku liniju da omogući svima da se odviknu od pušenja a telefonski saveti se mogu dobiti svakog radnog dana od 11 do 14 časova pozivom na broj 080/020-0002.

Crveni krst Vladimirci je podrobno informisao žitelje ove opštine o značaju 31. januara, nacionalnog dana bez duvanskog dima uz dobar odziv zainteresovanih, već standardno posvećen doprinosu za bolje zdravlje uz adekvatnu informisanost zahvaljujući agilnim poslenicima Crvenog krsta i volontera.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa