19. januar 2012.19. jan 2012.
GLAS PRAVOSLAVLjA

BOGOJAVLjENjE

Praznik kojim se proslavlja događaj koji se desio nakon što je Sv. Jovan Preteča krstio Isusa Hrista u reci Jordanu. Dok je Isus izlazio iz vode, ugledao je Sv. Jovan kako se otvoriše nebesa, i Sveti Duh u obliku goluba siđe na Isusa Hrista, i sa neba ču se glas: „Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji!“ Ovaj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i javno uvođenje Isusa Hrista u spasiteljsku dužnost
Kada je Gospod Isus navršio trideset godina od Svog telesnog rođenja, otpočeo je Svoj učiteljski i spasiteljski rad. Početak je oznamenovao krštenjem na Jordanu. Sveti Kiril Jerusalimski kaže: „Početak sveta voda, početak Jevanđelja Jordan“. Pri krštenju Gospoda u vodi objavila se svetu ona tajna koja se u Starom Zavetu nagoveštavala, o kojoj se u starom Misiru i Indiji samo basnoslovilo, tj. tajna božanske Svete Trojice. Otac se javio čuvstvu sluha, Duh se javio čuvstvu vida, a Sin se javio uz to još i čuvstvu dodira. Otac je izrekao Svoje svedočanstvo o Sinu. Sin se krstio u vodi a Duh Sveti u vidu goluba lebdeo je nad vodom. A kada Jovan Krstitelj zasvedoči i reče o Hristu: „Gle, Jagnje Božije koje uzima na se grijehe svijeta“ (Jn 1, 29) i kada on pogruzi i krsti Gospoda u Jordanu, time se pokazala misija Hristova u svetu i put našega spasenja. Naime, Gospod je uzeo na sebe grehe čovečjeg roda i pod njima umro (pogruženje) i oživeo (izlazak iz vode). I mi moramo umreti kao stari grehovni čovek i oživeti kao očišćeni, obnovljeni i preporođeni. Ovo je Spasitelj, i ovo je put spasenja. Praznik Bogojavljenja (grč. Teofanija) prosvećuje pokazujući nam Boga kao Trojicu jednobitnu i nerazdelnu. To je jedno. I drugo, svak se od nas krštenjem u vodi prosvećuje time što postaje usinovljen od Oca Svetlosti, zaslugom Sina i silom Duha Svetoga.
Protojerej Miloš Petrović piše:
„U spomen Hristovog krštenja crkva je ustanovila praznik Bogojavljenje, prema tradiciji da se Spasitelj krstio tog dana, a u saglasnosti sa jevanđeljem koje kaže da se to dogodilo kad je Gospod imao trideset godina. Praznik se naziva Bogojavljenje zato što se pri krštenju Hristovom javila presveta Trojica. Bog Otac je govorio sa neba o Sinu koji se krstio, a Duh Sveti sišao je u vidu goluba potvrđujući Očev glas. Istorija praznika pokazuje da je ovaj praznik prvobitno posvećen uspomeni javljanja Sina Božijeg na zemlji, pri čemu se sećamo pojedinih događaja iz života Spasiteljeva u kojima se naročito isticalo Njegovo božanstvo. To su: Njegovo rođenje, klanjanje mudraca sa istoka, krštenje u Jordanu sa Bogojavljenjem, čudo u Kani i druga čuda.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa