9. februar 2023.9. feb 2023.
Šabačka i srpska  bokserska sadašnjost  i budućnost:  Semiz Aličić  i Omer Ametović, (foto: BSS)

Šabačka i srpska bokserska sadašnjost i budućnost: Semiz Aličić i Omer Ametović, (foto: BSS)

U ringu protiv zaborava

Pinja i Beli na postolju

Najveći uspesi šabačkog boksa prethodne decenije. Tri medalje sa dva velika takmičenja. Olimpijski kandidati, učesnici Svetskog prvenstva
Među brojnim odličnim rezultatima prethodne decenije, periodu kada je boks na nacionalnom nivou, ali i Šapcu vodio bitke sa mnogim problemima, ipak se ističu dva imena, iz dva kluba. Ona su na poseban način pronela slavu ovdašnje plemenite veštine, osvajanjem medalja na najvećim takmičenjima, nastupom na Svetskom seniorskom prvenstvu posle duge pauze. Reč je o Semizu Pinji Aličiću i Omeru Belom Ametoviću.

Semiz Aličić
Semiz Aličić je već na prvim treninzima iskazivao potencijal, imao je porodične gene ka ovom sportu. Već 2013. je osvojio prvu titulu šampiona Srbije, a potom je to učinio još osam uzastopnih godina, menjajući starosne kategorije. Bio je bez premca od pionirske do seniorske kategorije, a 2022. nije osvojio deseti naslov, ne zato što je imao boljeg rivala, već nepobedivog, povredu, koja nije dozvolila da nastupi prethodne jeseni. Aličić je vrhunac karijere u mlađim kategorijama doživeo u Rusiji 2018. godine kada je postao juniorski šampion Evrope.

Semiz Aličić,
(foto: Glas Podrinja)


Predstavljao je Srbiju u kategoriji do 52 kg. U prvom kolu je savladao Poljaka Dzivinu jednoglasnom odlukom arbitara, potom je pokazao više od Kujuklua, Moldavca, takođe jednoglasno, čime je obezbedio medalju. Ipak nije se time zadovoljio, u sjajnom polufinalnom duelu, poenima 3:2 eliminisao je irskog reprezentativca Mek Konelija, da bi u velikom finalu pobedio Bugarina Radeva, do tog trenutka boksera koji je sve rivale pobedio jednoglasnom odlukom. Bilo je 3:2, a Pinja se upisao u istoriju. Naredne godine je nastupio na Evropskom omladinskom prvenstvu. Dva puta je biran za najboljeg mladog sportistu Podrinja u izboru Glasa Podrinja, najdugovečnijem sportskom izboru u Srbiji.

Juniorski
šampion Evrope 2018: Semiz Aličić , (foto: BSS)


Trenutak njegove dosadašnje seniorske karijere bio nastup na Svetskom seniorskom šampionatu u Beogradu 2021. godine, gde je bio najmlađi učesnik. Uprkos ulozi autsajdera uspeo je da ostvari dve pobede u lakoj kategoriji. Savladao je Irca Hala 5:0, kao i Nepalca Oupatanu takođe 5:0, pre nego je poražen od Litvanca Skurdelisa. Prethodne dve sezone je proveo u Loznici, poslednju nacionalnu titulu osvojio je u njihovom dresu, ali se u jesen 2022. godine vratio u Mačvu. Ove godine ga očekuje novi Svetski seniorski šampionat. U 2021. je bio laureat čitalaca za najboljeg sportistu u izboru Glasa Podrinja.

Omer Ametović
Omer Ametović je takođe velika nada srpskog boksa, nadmeće se u kategoriji koja će biti u programu Igara u Parizu, jedan je od kandidata, a uz sav potencijal, ostvario je već velike uspehe, među kojima se, uz niz titula šampiona Vojvodine i Srbije, izdvajaju i dve evropske medalje osvojene u dve godine, 2018. i 2019.

Omer je takođe nastupao u Rusiji, na Evropskom juniorskom prvenstvu 2018. Borio se u najlakšoj težinski kategoriji, 46-49 kg. Počeo je od prvog kola i duela protiv Poljaka Ciureje koga je savladao 5:0. Usledio je meč protiv Rumuna Vaduve gde pobeđuje 4:1 obezbedivši medalju. Kasniji šampion Rosenov (Bugarska) bio je bolji u polufinalu, ali je Ametoviću pripala bronza.

Godinu dana kasnije na Evropskom omladinskom prvenstvu, Ametović je načinio podvig, posebno usled okolnosti. U prvom kolu je ponovo savladao Rumuna Vaduvu, ali je u tom meču, već načetu levu ruku dodatno povredio. Nije želeo da odustane, te je sa, žargonski rečeno, jednom i po rukom savladao u četvrtfinalu Italijana Plataniu, jednoglasno, pogoršavši dodatno povredu. Meč polufinala je morao da preda u prvoj rundi. Rival je bio Sebant (Bugarska) kasniji šampion. Sećanje na podvig ostaje omladinska bronza. Jednom je Ametović biran za najboljeg mladog sportistu Podrinja u izboru Glasa Podrinja, jednom je osvojio drugo mesto, a 2019. je poneo priznanje za sportski podvig godine istog izbora.

Omer Ametović,
(foto: BSS)


Omer je bio na spisku selektora za Svetsko prvenstvo seniora u Beogradu. U prvom kolu je savladao Turčina Umlua, a potom je poražen od nepobedivog Zusupova (Kazahstan). Ovaj bokser je osvojio zlato, a samo je Omer uspeo da mu pokvari perfektan niz jednoglasnih pobeda, bilo je 4:1.
Ametović trenutno nastupa za Sombor, no najveće uspehe na nacionalnom i internacionalnom nivou ostvario je kao član šabačkog kluba „Živorad Rajšić“. Ove godina ga očekuje Svetsko prvenstvo u Taškentu, ali i Evropske igre gde se bori za olimpijsku vizu.
Naravno, iako su se pomenutim uspesima izdvojili, imena Ametovića i Aličića nisu jedina koja vredi pomenuti sagledavajući proteklu i tekuću deceniju. Njih ćemo spomenuti u narednom nastavku Feljtona.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa