15. februar 2023.15. feb 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U okviru projekta „Odvajamo“

Počelo odnošenje reciklabilnog otpada u MZ „Žika Popović“

Od ponedeljka u MZ „Jevremova“ svakog radnog dana od 10 do 18 sati vrši se podela kanti za separaciju, a građani koji nisu preuzeli kante mogu da se obrate JKP „Stari grad“
JKP „Stari grad“ u petak je započelo sakupljanje i odnošenje reciklabilnog otpada u Mesnoj zajednici „Žika Popović“. Prve kante podeljene su meštanima ovog dela grada krajem prošle godine, u okviru projekta za primarnu separaciju otpada „Odvajamo“ koji Grad sprovodi uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Evropske unije i Ambasade Švedske.

Svih 12.600 kanti od 240 litara, 370 plastičnih kontejnera, kao i tri kontejnera za sakupljanje reciklabilnog otpada, obezbedio je Grad sufinansiranjem u projektu Ministarstva zaštite životne sredine


-U našem gradu ovo je prvi put da sakupljamo otpad ovakvog tipa. Za sve nas, kao i za naše korisnike, ovo je novo, ali se nadamo da će, uz zajedničku saradnju i međusobnu komunikaciju, kasnije ovo biti sasvim prirodna stvar u našem gradu. Iskoristio bih priliku da pozovem domaćinstva u Mesnoj zajednici „Žika Popović“ koja nisu preuzela plavu kantu od 240 litara da nas kontaktiraju, a isto tako i da najavim da od danas u MZ „Jevremova“ svakog radnog dana od 10 do 18 sati vršimo podelu istih ovih plavih kanti. Svih 12.600 kanti od 240 litara, 370 plastičnih kontejnera, kao i tri kontejnera za sakupljanje reciklabilnog otpada, obezbedio je Grad sufinansiranjem u projektu Ministarstva zaštite životne sredine- rekao je izvršni direktor JKP „Stari grad“ Nikola Begović u ponedeljak prilikom obilaska MZ „Žika Popović“.

Foto: "Glas Podrinja"


U plavu kantu odlaže se „suvi otpad“, odnosno papir, plastika i metal, a ostali otpad, kao i do sada, u tipske kante. Uvođenjem ove prakse smanjuje se količina otpada koja završava na deponijama.
-Zadovoljan sam i smatram da je ovo trebalo davno da se uradi, jer doprinosi higijeni grada. Da bismo postigli taj cilj, građani takođe moraju biti disciplinovani- naveo je sugrađanin Ljuban Makević.
Rukovodilac sektora gradske čistoće Siniša Đakovac naglasio je da je krajem prošle godine počela podela kanti za reciklabilni otpad.

-Prvo je obuhvaćen program podele na teritoriji mesnih zajednica koje pripadaju gradu Šapcu, što je blizu 13 hiljada domaćinstava. Krenuli smo od MZ „Žika Popović“, danas počinjemo podelu u MZ „Jevremova“, a nadamo se da ćemo do maja uspeti da podelimo sve posude za domaćinstva. Pored toga, postoje tzv. kontejneri od 1.100 litara, koji će biti podeljeni i pravnim licima i postavljeni na javnim površinama gde su trenutno posude- istakao je Đakovac.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa