15. februar 2023.15. feb 2023.
Foto: Srđa Mirković

Foto: Srđa Mirković

ŠAPČANIN DR ĐORĐE D. SIBINOVIĆ DOBITNIK VUKOVE NAGRADE ZA 2022. GODINU

Deci je uvek otac kriv

Vukova nagrada u srpskoj kulturi predstavlja najvažniji trenutak za pojedinca, jer kada bude primećen na nivou te pohvale, znači da je postao deo korpusa, ne samo srpske kulture nego čitave sudbine koja prati taj fenomen
Na svečanosti u Predsedništvu Srbije. Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Srbije protekle srede uručila je 59. “Vukovu nagradu“ za 2022. godinu.

Od 84 kandidata, žiri je odabrao 10 istaknutih ličnosti iz sfere nauke, kulture, prosvete i umetnosti.

Jedan od dobitnika prestižne nagrade „za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru“ je Šapčanin dr Đorđe D. Sibinović.

Izgleda da je njegova sudbina neodvojivo povezana sa imenom Vuka Karadžića - rođen je u Vukovoj ulici u Šapcu, što uvek sa ponosom ističe, nosilac Vukove diplome u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, kao i dobitnik Vukove nagrade koju dodeljuje njegova Zadužbina za individualno umetničko delo. najvažniji je „susret“ sa njim. Za naš list kaže da je Vukova nagrada KPZ Srbije za njega vrhunac njegove biografije i stvaralaštva.

- Vukova nagrada u srpskoj kulturi predstavlja najvažniji trenutak za pojedinca, jer kada bude primećen na nivou te pohvale, znači da je postao deo korpusa, ne samo srpske kulture nego čitave sudbine koja prati taj fenomen. Naime, sama sudbina ili biografija Vuka Karadžića sažima u sebi sve protivrečnosti i aporije koje srpska kultura doživljava intenzivno i sada kao i na početku razvoja u modernom dobu, kada je sloboda morala da se osvoji najpre u jeziku. Delo Vuka Karadžića i dalje je osporavano bez dovoljno mudrosti i strpljenja da se razume njegova genijalnost, jer sloboda nije mogla ni da postane deo stvarnosti bez narodnog jezika koji je mogao da bude jedina tačka razumevanja, kaže dr Sibinović.

Dr Đorđe D. Sibinović rođen je u Šapcu. Doktor prava, istaknuti je književnik, profesor, scenarista i kompozitor.
Objavio je zbirke poezije: „Presto“, „Plodovi“, „Nešto poverljivo“, „Naselje belih kuća“, „Rečnik poezije“, „Hiljadu karaktera“, „Pesme ljubavi pune“, „Antologija uporednih snova“, „Olovka Vilijam Šekspir“, „Vidiš da usisavam“, „Svojim rečima“.
Takođe, autor je romana „Pogrešno“, „Nizvodno“, „Roditelji“ i „Plač mačke Božije“, kao i knjiga eseja „Tuđe stvari“, „Zaklon i drugi eseji“, „Slova crvena“, „Glava bez jezika“, „Godina bunta“, „Ne vredi pričati“, „Između didaskalija“ i „Loše strane stvari“. Autor je i brojnih monografija, kao i scenarija za igrane filmove: „Mačji krik“ i „Roditelji“. Objavio je dva solistička amuzička albuma „Ustanak“ i „Gradsko zelenilo“.
Zastupljen je u Antologiji srpskih pesnika „Figure u tekstu – gradovi u fokusu“. Izabran je za docenta na Pravnom fakulteta Univerziteta Union u Beogradu.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju Miroslav Antić, Milan Rakić, Majevićki vijenac, Blagodarje UKS, Zlatna značka, Zlatni Beočug, Simo Matavulj i LIPLjE za modernu književnost u Banjoj Luci.
Neumorno radi na razvoju nacionalnih i kulturnih vrednosti Republike Srbije.


Nikada na nivou zajednice nije odgovoran samo jedan čovek, a nekmoli kriv.

- Kao i u svakom drugom slučaju, kad nismo spremni da izmerimo svoju krivicu u razvoju nekog fenomena, vraćamo se na početak i tražimo praroditelje, od oceubistva o kome je govorio Frojd do osporavanja koje je i dan danas u našoj kulturi postoji u odnosu na figuru i rad Vuka Karadžića. Pripadam onim ljudima u srpskom korpusu koji smatraju da je on, kada je njegova reforma jezika u pitanju, čist genije i neko ko je svome rodu ostavio veliku baštinu na amanet koju rod nije do kraja ispoštovao. Deci je uvek otac kriv, zaključuje Sibinović.

Na dodeli Nagrade, čitao je odlomak iz romana koji piše, pod nazivom „Mandat“, čiji je glavni junak Petar Nikolajević Moler, prvi predsednik srpske moderne vlade, „koji je takođe platio glavom teški nesporazum koji i dalje traje u srpskom rodu“.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa