15. februar 2023.15. feb 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

SUBVENCIJE I ZA UGRADNjU SOLARNIH PANELA

Racionalizacija potrošnje energije i odgovoran odnos prema prirodi

U koceljevačkom kraju se nadaju da će nadležno ministarstvo nastaviti da kroz ovaj vid mera pruža podršku vlasnicima stambenih objekata u cilju racionalizacije potrošnje električne energije, popularizacije obnovljivih izvora i zaštite životne sredine
Na javni konkurs sufinansiranja ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkularnih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote na teritoriji koceljevačke opštine za proteklu godinu javili su se tek dva zainteresovana lica koji su ispunili propisane uslove i dobili deo sredstava od nadležnog ministarstva i lokalne samouprave.

Ovo je treća mera u okviru energetske efikasnosti i racionalizacije potrošnje električne energije. Za prethodne subvencije koje su se odnosile na zamenu dotrajale stolarije na kućama kao i rešavanje problema grejanja stambenih površina prijavilo se preko 40 vlasnika privatnih objekata za stanovanje.

–Imali smo u okviru treće mere dva lica zainteresovana i oba su ispunila propisane kriterijume. Celokupan set mera energetske efikasnosti, koje je ministarstvo pokrenulo, uspeli smo da realizujemo u potpunosti, da objedinimo sve konkurse i da gotovo svi građani koji su izrazili želju da apliciraju za subvencije prođu i dobiju određena sredstva. Veoma smo zadovoljni ukupnim brojem zainteresovanih građana ali i načinom na koji je sve do kraja sprovedeno- rekao je predsednik opštine Dušan Ilinčić.

Činimo sve što je u našoj moći da se približimo svakom građaninu, da ih animiramo i pomognemo
da apliciraju za mere koje država subvencioniše, da ih učinimo što dostupnijim- poručio je Iličić


U koceljevačkom kraju se nadaju da će nadležno ministarstvo nastaviti da kroz ovaj vid mera pruža podršku vlasnicima stambenih objekata u cilju racionalizacije potrošnje električne energije, popularizacije obnovljivih izvora i zaštite životne sredine.

–Kao opština ćemo sigurno uzeti učešće u tom konkursu ukoliko bude ponovo aktuelan i opredeliti određenu sumu novca kao naše učešće da možemo da se približimo našim građanima i da svi zajedno radimo na jednom zajedničkom cilju, uštedu energije, smanjenje računa i na kraju brigu o životnoj sredini. Činimo sve što je u našoj moći da se približimo svakom građaninu, da ih animiramo i pomognemo da apliciraju za mere koje država subvencioniše, da ih učinimo što dostupnijim- poručio je Iličić i dodao da je oko 45 vlasnika kuća kroz jednu od tri mere dobilo deo sredstava.

On je poručio da niko od zainteresovanih građana koji su ispunili osnovne uslove konkursa propisane od strane države nije bio odbijen.

–Opština je čak obezbedila dodatna sredstva kako bi svi ostvarili benefite. Bio je jedan ili dva slučaja odustajanja ili onih koji zaista nisu mogli da ispune propisane uslove. Svi ostali koji su aplicirali su subvencionisani. Ljudi su u početku bili skeptični po pitanju konkursa, troškova, ali smo uspeli da ih animiramo i da ih sa velikim strpljenjem uputimo u sve detalje. Na kraju smo svi zadovoljni- zaključio je predsednik opštine.
V. Bošković

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa