15. februar 2023.15. feb 2023.
eAGRAR

eAGRAR

Novi poljoprivredni informacioni sistem eAgrar, koji će sa radom početi, kako je najavljeno na proleće 2023. godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Prvi korak u procesu uvođenja e-Agrar sistema je prijava registrovanih poljoprivrednih proizvođača na Portal eID. Portal eID je centralno mesto za elektronsku identifikaciju i prijavu korisnika usluga elektronske uprave.

Postoje dva načina prijave na portal eID. Prvi način prijave je putem pametnog mobilnog telefona, aktivne e-mejl adrese i važećeg biometrijskog dokumenta (lične karte ili pasoša), a drugi način - kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

Ovo su neophodni koraci za proces prijave na portal eID putem pametnog telefona:

Posetiti Poljoprivrednu savetodavnu i stručnu službu Šabac ili najbližu Poštu, koje su ovlašćene za registraciju korisničkog naloga i izdavanje parametara ili QR koda za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID neophodnih za uspešno prijaviljivanje na portal eID.

Mobilna aplikacija ConsentID može se preuzeti na Google Play prodavnici za sve Android korisnike kao i na App Store za sve iOS korisnike.

ConsentID aplikacija služi da poljoprivredni proizvođač na siguran i pouzdan način potvrdi da je zaista on zahtevao prijavu preko Portala za elektronsku identifikaciju.

Za instaliranje aplikacije je neophodna internet konekcija na mobilnom uređaju.

Skenirati QR kod ili parametre uneti ručno u aplikaciju i time se završava proces aktivacije mobilne aplikacije ConsentID.

Zaposlena i ovlašćena lica u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac će pružiti svu neophodnu pomoć u vezi procesa prijave na portal eID.

Drugi način, ukoliko poljoprivredni proizvođači ne poseduju pametni mobilni telefon, je prijava kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Ovi poljoprivrednici treba da u MUP-u, uz posedovanje čipovane lične karte, izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe. Moraju imati i aktivnu e-mejl adresu.

Prijava kvalifikovanim elektronskim sertifikatom obezbeđuje visok nivo poverenja u identitet korisnika i označava se kao prijava visokog nivoa pouzdanosti. Korisniku koji se na ovaj način prijavi su dostupne sve usluge.

Poljoprivredni proizvođač na taj način može samostalno da postavi lozinku i tako omogući sebi prijavu korisničkim imenom i lozinkom, izda sebi parametre za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID, kao i da sebi izda kvalifikovani elektronski sertifikat u klaudu i elektronski potpisuje dokumenta. Za korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata neophodno je da na računaru ima instaliran softver sertifikaconog tela koje je izdalo sertifikat.

Softver je dostupan na internet stranici sertifikacionog tela.

Nakon kreiranog eID-a, naredni korak podrazumevaće prijavu u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), a potom i prijavu za podsticaje - o čemu će poljoprivrednici biti blagovremeno obavešteni.

Prijava će biti moguća isključivo ili mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

Poljoprivredni proizvođači će blagovremeno biti obavešteni o svim detaljima i narednim koracima putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – sajta i društvenih mreža.
Savetodavac za agroekonomiju Mirjana Milošević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa