15. februar 2023.15. feb 2023.
Foto: PSD "Cer"

Foto: PSD "Cer"

Šabački planinari organizovali tradicionalnu planinarsku manifestaciju

Održan „Noćni svetosavski uspon“

Šabački planinari su u subotu, 28. januara, petu godinu zaredom, organizovali tradicionalnu planinarsku manifestaciju „Noćni svetosavski uspon“. Ovaj uspon izvodi se na vrhovima planine Cer, na Savindan, dan- dva ranije ili pak kasnije, u dane vikenda, u kom mogu učestvovati, mimo planinara, i ostali zainteresovani građani.

Formirane su dve ekipe. Prva, koju je predvodila iskusna planinarka Ivana Kostadinović, startovala je iz dvorišta manastira Radovašnica, krećući se stazom zdravlja, do visa Krstovi, a zatim ka planinarskom domu „Lipove vode“, odakle, posle osveženja, ponovo kreću ka manastiru Radovašnica, ali drugom, kružnom maršutom, prevaljujući 16 kilometara, sa znatnim spustom, odnosno usponom, što od učesnika zahteva znatnu psihofizičku spremnost. Drugu ekipu, koja je startovala iz planinarskog doma, krećući se grebenom Cera, u pravcu visa Krstovi udaljenog od doma pet kilometara, predvodio je Milan Botić.

Učesnici, obe ekipe, sreli su se na na Krstovima po predviđenom vremenu, kod stogodišnjeg hrasta, odakle u noći dopiru do ravne Mačve i doline jadranskih sela, Joševe, Miline, Trbosilja i planine Iverak... Po pristizanju u planinarski dom „Lipove vode“ nastavljeno je durženje u toplim prostorijama, da bi kasnije jedna ekipa nastavila svoj put ka Radovašnici, a druga ka Šapcu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa