15. februar 2023.15. feb 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

POLEGANjE RASADA

Od pravilne nege zavisi kvalitet

Najčešće se u proizvodnji srećemo sa bolešću – poleganje rasada a koga uzrokuje patogen Pythium spp.Tokom proizvodnje rasada ovaj patogen može prouzrokovati značajna oštećenja na mladim ponicima pri gajenju rasada. Početni simptomi su u vidu vodenastih pega koje se uvećavaju, postaju mrke boje i na kraju tkivo se sasušuje i nekrotira
Od pravilne nege zavisi kvalitet rasada. U plastenicima, posebno pri upotrebi velikih količina stajnjaka, dolazi do stvaranja štetnih gasova i vodene pare. Previsoka vlažnost, visoka temperatura i smanjena osvetljenost biljaka utiču na formiranje nežnih i izduženih biljaka koje su podložne napadu bolesti. Zato je neophodno zaštićeni prostor za proizvodnju rasada svakodnevno provetravati.

Kada su hladni i vetroviti dani provetrava se kratkotrajno u najtoplijem delu dana (1 čas), a tokom toplih, prolećnih dana provetrava se jače. Najčešće se u proizvodnji srećemo sa bolešću – poleganje rasada a koga uzrokuje patogen Pythium spp.

Tokom proizvodnje rasada ovaj patogen može prouzrokovati značajna oštećenja na mladim ponicima pri gajenju rasada. Početni simptomi su u vidu vodenastih pega koje se uvećavaju, postaju mrke boje i na kraju tkivo se sasušuje i nekrotira. Zahvaćeno stablo mladog ponika u zoni korenovog vrata uvek je tanje od zdravog dela, te se na tom delu i savija obolela biljka rasada te poleže. Ako su uslovi za razvoj parazita povoljni (dosta vlage, gust sklop, slabo provetravanje ) on se brzo prenosi sa biljke na biljku.

Mere za suzbijanje: ne praviti veliku gustinu tokom setve, ne previše zalivati redovno provetravati
zaštićeni prostor u kojem se gaji rasad


Na obolelim delovima biljaka primećuju se končasti micelijum beličaste boje koji se protežu do površine zemljišnog supstrata i na kraju se završavaju sa mehurićem u koji su smešteni reproduktivni organi ove gljive, a koji sazrevanjem postaju sposobni za nove zaraze mladih biljaka. Poleganjem biljke brzo venu, zaraza se širi na zdrave biljke u rasadu i to prouzrokuje naglo propadanje rasada.

Mere za suzbijanje: ne praviti veliku gustinu tokom setve, ne previše zalivati redovno provetravati zaštićeni prostor u kojem se gaji rasad.

Hemijske mere borbe: zalivanje posle setve a pre nicanja rasada sa preparatom na bazi a.m. propamokarb hidrohlorid u dozi primene 0,2%. Na 10 l rastvora 20ml fungicida, i sa ovom količinom zaliti 6-8 m2 površine rasada. Zahvaljujući dobrom usvajanju putem korena, kao i izraženoj pokretljivosti ksilemom u nadzemne delove, preparat na bazi a.m. propamokarb hidrohlorid predstavlja osnovu zaštite rasada povrća od gljivičnih prouzrokovača bolesti.
Simptomi poleganja rasad paprike Dipl.inž. Slavica maksimović, PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa