23. februar 2023.23. feb 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Šta treba znati pre prve prihrane pšenice

Iskusni ratari znaju da je kraj Februara idealno vreme za prvu prihranu ozimih useva. Kako i od čega zavisi ekonomska uspešnost proizvodne sada ćemo pokušatisa nekim savetima objasniti.

U pred setvenoj obradi unete minimalne količine azota da bi nicanje i period do faze mirovanja, dao biljci dovoljno azota za njen rezvoj do proleća. Treba objasniti zašto sa azotom treba obazrivo, jako migrativan makroelement lako isparava, ispira u dublje slojeve. Zbog toga njegovo dodavanje mora ići u više navrata, najbolje po urađenoj analizi plodnosti, kako bi se gubitci sveli na minimum. Ako se doda više azota dobijamo negativan efekat razvoju (poleganja) većeg internodijalnog rastojanja. Količina po planiranoj t/ha treba uneti 25kg azota, netreba zanemariti azot iz organske materije unete -zaorane nadzemne mase predhodnih kultura.

Postoje više mineralnih azotnih đubriva kao i organskih kojima se muže prihraniti pšenica. Urea se preporučuje na dubljim zemljištima koja nisu ni preterano kisela ni preterano karbonatna. Ovo đubrivo je pogodno za neutralne PH vrednosti zemljišnog rastvora, sa PH od 6 do 7, kod kiselih zemljišta se dodatno zakiseli zemljišni rastvor i tako se blokiraju Fosfor i Kalijum pa naše biljke gladuju. Kako pričamo o prihrani u Šabačkoj regiji sa pretežno Pseudo-glejnim zemljištima, preporuka su KAN odnosno kalcijum-amonijum-nitrat, sa 27% azota, kao i AN odnosno amonium-nitrat sa 33 % azota.

Mora se voditi računa i o vremenskim uslovima , tako da je predlog pred padavine uraditi razbacivanje preporučene količine, i to za prvu prihranu 40 % od ukupne kolicine potrebne za planirani prinos. U savetodavnoj službi se preporučuje na 3-5 dana pre prihrane rađenjem Nmin labaratoriske metode na pristupačni azot u rizosvernom sloju pšenice, kako bi se gubitci azota sveli na minimum. Na ovaj način naše pšenice su nahranjene, zdravo dobrog stanja i kroz period intezivnog rasta ima optimalnu količinu hraniva. Ako padavine budu pravilno raspoređene možemo očekivati i dobar rod.

Ako se desi da izostane prva prihrane ili bude suša kao prošle godine, prihranu obaviti pre najavljene kiše. Ne znam dali sam bio dovoljno jasan bez prihranjivanja nema ekonomski opravdanog roda. Da rezimiramo, važno u svim biljnim proizvodnjama: Urađena analiza plodnosti, adekvatno đubrivo i vreme aplikacije, tip zemljišta odnosni PH vrednost istog. Pošto je organska materija u deficitu na većem procentu naših zemljišta, preporučujemo zelenišno đubrivu kad god da su slobodne parcele. Na opštini Šabac traje akcija besplatne kalcifikacije, na ovaj način naše biljke će se lakše hraniti duži niz godina ( 6-8 ), a proizvodnja teći sa manje ulaganja. Poslušajte reči struke i iskustva naših stručnjaka.
Dip.Ing. Jovan Sušić PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa