19. januar 2012.19. jan 2012.
POČELA IZGRADNjA PRIHVATILIŠTA ZA PSE

ŠABAC BEZ PASA LUTALICA

Na lokaciji iza Službe zelenila JKP „Stari grad“ krajem prošle godine počela je prva faza izgradnje Prihvatilišta za pse. Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević prošlog petka prisustvovao je radovima čiji je završetak planiran do kraja marta 2012. godine. Podsetivši na nepovoljnu situaciju koju je uzrokovao Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, da se napušteni psi nakon pregleda i medicinskog tretmana vraćaju na ulicu, gradonačelnik je istakao da će izgradnjom trajnog objekta za smeštaj napuštenih pasa jedan od najvećih komunalnih problema na području Grada Šapca biti rešen.
- Prihvatilište će biti izgrađeno kroz tri faze. Prva je počela nedavno, podrazumeva izgradnju deset boksova sa ispustima u koje je moguće smestiti 150 pasa i koštaće deset miliona dinara. Naredne godine planirane su druga i treća faza, što znači da će u okviru Prihvatilišta, pored još deset boksova, biti i prostorije za pružanje veterinarskih usluga i čuvanje hrane, rekao je gradonačelnik Milošević i najavio rešavanje problema napuštenih pasa uvođenjem odgovarajućih naknada koje stanovnici grada već plaćaju.
Kako je naglasio načelnik Gradske uprave Grada Šapca Miloš Stanojčić, izgradnja Prihvatilišta je nužan uslov za rešavanje problema napuštenih pasa ali nije jedina mera u nastojanju da građani budu bezbedni na ulicama.
- Pre dve sedmice promenjena je gradska odluka koja sada nalaže da svi vlasnički psi budu obeleženi, čipovani, a takođe nalaže formiranje jedinstvenog registra podataka o napuštenim psima, što će omogućiti identifikovanje vlasnika napuštenog psa. Takođe, prema izmenama odluke, vlasnički psi prilikom šetnje moraju imati korpu na njušci. Pored represivnih mera, koje su nažalost neophodne, insistiraćemo na edukaciji. Zaposleni u veterinarskoj stanici posećivaće škole i razgovarati sa najmlađima, a planirane su i emisije na temu pravilnog odnosa prema životinjama. Podizanje svesti građana je nezaobilazno u rešavanju problema napuštenih pasa i sticanju odgovornosti prema životinjama, rekao je Miloš Stanojčić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa