2. mart 2023.2. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Naopako Lego tim OŠ „Nata Jeličić“

Oni su naša budućnost

Iva, Dunja, Petra, Andrej, Alehander, David, Sofija, Tijana i Suzana uz podršku mentora nastavnika konstruisali Lego robota. Zamisao je da uz pomoć Lego kompleta kreiraju robote i različite mehanizme, te na taj način razvijaju svoje inženjerske i programerske veštine. Natina škola jedina ima Lego tim u gradu
Devet učenika i učenica Osnovne škole „Nata Jeličić“ iz Šapca deo je neobične školske sekcije. Iva, Dunja, Petra, Andrej, Alehander, David, Sofija, Tijana i Suzana uz podršku mentora nastavnika dizajniraju Lego robota. Zamisao je da uz pomoć Lego kompleta kreiraju robote i različite mehanizme, te na taj način razvijaju svoje inženjerske i programerske veštine. Uz sklapanje robota, obavezni deo je i programiranje kako bi njihov „izum“ mogao da izvršava određene zadatke.

Prvi robotić stigao u CSU
Lego robot u Šabac prvo je stigao u Centar za stručno usavršavanje pre nekoliko godina kada su nastavnici i profesori računarstva i informatike imali priliku da se detaljnije upoznaju sa konceptom. Kako je bilo novo i izazovno mali broj nastavnika se odvažio da se upusti u Lego avanturu. Danas samo Natina škola aktivno održava tim i sekciju.

Foto: "Glas Podrinja"


Model prolazi kroz različite faze i finali robot, prema propozicijama i oceni učesnika spreman je za predstavljanje na takmičenju. Naopako Lego tim nedavno je učestvovao na na prvom državnom First Lego League turniru iz robotike u Srbiji. Oni su se tom prilikom nadmetali u 4 discipline: programiranje Lego robota, predstavljanje inovativnog projekta (ove godine je projekat bio vezan za uštedu energije, naziv sezone je Superpowered), dizajn robota i timski rad. Na turniru su učestvovali učenici osnovnih, ali i prve godine srednjih škola iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Učenici iz Natine bili su jedini predstavnici Mačvanskog okruga.

Učenici „Natine“ podelili su za Glas Podrinja svoje utiske o konstruisanju i programiranju robota, učešću na takmičnju.
Tijana: Najzanimljiviji deo svega je kada sklapamo robota. Zabavno je, nekada teško, ali imamo dobar tim i ideje koje razmenjujemo kada radimo zajedno. Možda robot deluje kao igračka, ali može da bude više od toga. Iako govorimo o robotu, mislim da je velika vrednost druženje i poznanstva.
Iva: Kada smo otišli na takmičenje imali smo blagu tremu, jer smo tamo prvi put. Ipak, želja da pokažemo sve ono što znamo i koliko vredno smo radili. Na takmičenju smo upoznali ekipu iz Beograda i dogovorili smo se da se vidimo sa njima.
Andrej: Kada bi me neko pitao šta su Lego roboti, rekao bi mu da su oni budućnost. Danas ne možemo bez robota. Lego je početni stadijum, za nas. Možda ćemo napraviti pravog robota za nekoliko godina. I zaista, bez njih je teško da bi ljudi mogli da obavljaju neke stvari. Mogu slobodno da kažem da smo mi start, a put je pred nama.
David: Programiranje je u nekim momentima zahtevno, ali je lepo. Za neke zadatke smo lako našli rešenja, dok za druge je bilo potrebno više vremena. Mislim da možemo da budemo još bolji. Bilo je nekih sitnih grešaka, ali sve to možemo da ispravimo.
Alehander: Videli smo različite robote, ideje i neki su nam se baš svideli. Naravno, mi se uvek trudimo da imamo svoje ideje. Ponosni smo na sve što smo do sada postigli.
Suzana: Ovo je značajno iskustvo za nas i drago mi je što sam deo tima. Svima bih preporučila da se okušaju.
Dunja: Polako se spremamo za novu sezonu. Želimo da odemo u Sloveniju i budemo još bolji. Verujemo da možemo.
Petra: Svima bismo preporučili da budu deo sekcije. Da se druže, nauče nešto novo, putuju na takmičenja i steknu nove prijatelje.


-U veoma jakoj konkurenciji, naši učenici su zauzeli 7. mesto u programiranju robota od 16 ekipa. Ove godine nisu uspeli da se plasiraju na regionalni turnir ali ovo im je prvo učešće, pokazali su posvećenost, želju za napredovanjem i veliko interesovanje za ovu IT oblast. Iskustvo je značajno, upoznavanje i druženje sa istomišljenicima na turniru, razmena iskustva i svest da su bodovne razlike bile dostižne, biće dodatni motiv za naredne pripreme - ističu iz OŠ „Nata Jeličić“.

Naopako Lego tim
Ekipu Naopako Lego u Jagodini na prvom državnom First Lego League turniru iz robotike su činili učenici: Iva Kobilarev, Dunja i Petra Stanković (5-4), Andrej Šuman (5-2), Alehander Pilipović (6-2), David Blagojević (7-2), Sofija Smiljanić (7-3), Tijana Krstić i Suzana Kojić (8-2) i mentori: Ivana Vasić - nastavnica informatike i računarstva, Predrag Vasić - nastavnik informatike i računarstva (OŠ „Jevrem Obrenović“) i Marijana Radaković - nastavnica biologije i hemije (OŠ „Laza K. Lazarević“). Stalna podrška je profesor Milan Savić.


Iako se Šapčani nisu plasirali među četiri ekipe koje odlaze u Sloveniju, očekuju da će im se naredne sezone ispuniti taj san. Dodaju da je cilj sekcije da podstiču timski rad, druženje, rešavanje problema, logičko razmišljanje, kognitivne sposobnosti, a da su takmičenja prilika da se upoznaju sa drugim ekipama, razmene znanja i iskustva.

Foto: "Glas Podrinja"


Lego robot (lego mindstorms ev3) od milje učenici su nazvali Vilijem I. Zbog čega su odabrali baš ovo ime želeli su da ostane tajna, ali su se složili da zvuči aristokratski. Veruju da će njihove veštine i znanja biti sve bolja, te da će u budućnosti kreirati pravog robota. Neki od njih će robotiku odabrati kao oblast akademskog usavršavanja, ili se posvetiti nekoj sličnoj oblasti. Jednoglasno i odlučno preporučuju ovu sekciju svojim vršnjacima uz želju da učenici budu konstruktori i programeri.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa