Info

9. mart 2023.9. mar 2023.
Milena i Nikola Nešković

Milena i Nikola Nešković

FOND ZA LEČENjE DECE OBOLELE OD TEŠKIH I RETKIH BOLESTI

Više od novca znači razumevanje

Finansijsko olakšanje, koliko god da je, roditelju bolesnog deteta mnogo znači. Međutim, mnogo značajnije za nas je da nismo zaboravljeni, da naša deca nisu na margini, navodi Milena Nešković, majka sedamnaestogodišnjeg Nikole, obolelog od cerebralne paralize
Grad Šabac je krajem 2017. godine osnovao Fond za lečenje dece obolele od teških i retkih bolesti. Tokom pet godina postojanja fonda za ove namene je isplaćeno oko 17,5 miliona dinara po osnovu 273 zahteva. Budžetom je, za ovu godinu, predviđeno još 5 miliona dinara za Fond, a do sada je Gradskoj upravi podneto 14 zahteva.

Maksimalna pomoć po jednom zahtevu je 100.000 dinara, a zahtev se može podneti dva puta godišnje.

Jednostavna procedura
Postupak za ostvarivanje prava na novčanu pomoć iz Fonda nije komplikovan.
-Kompletnu dokumentaciju roditelji mogu da preuzmu na jedinstvenom šalteru Gradske uprave. Ta popunjena dokumentacija, zajedno sa poslednjim izveštajima od lekara, predaje se ponovo na jedinstvenom šalteru. Nakon toga se čeka odluka komisije koju organizuje grad, a koja je sastavljena od lekara, defektologa, psihologa... Kada komisija donese odluku stiže nam rešenje, priča Milena Nešković.
Dragana Milosavljević navodi da ukoliko je novac hitno potreban komisija zaseda elektronski i odluka se donosi veoma brzo.


-Skupštinskom odlukom definisana je procedura odobravanja novčanih sredstava za lečenje dece do osamnaest godina starosti, sa prebivalištem na teritoriji grada Šapca, koja boluju od teških i retkih bolesti definisanih propisima o zdravstvenoj zaštiti, a koja su u stanju potrebe za novčanom pomoći. Mišljenje o opravdanosti odobrenja novčane pomoći i visini novčane pomoći u svakom pojedinačnom slučaju daje Komisija koju jednoglasno bira Savet za zdravlje grada Šapca, navodi Dragana Milosavljević, šefica odseka za dečju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Novac se može iskoristiti za kupovinu lekova, medicinskog materijala, ortopedskih i dioptrijskih pomagala, specijalne hrane, za torškove rehabilitacije i putovanja na lečenja, laboratorijske analize.

Dragana Milosavljević, šefica odseka za dečju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, Foto: "Glas Podrinja"


-Podnosioci zahteva, koji su ostvarili pravo na novčanu pomoć, dužni su da u roku od godinu dana od isplate, dostave dokaz o namenskom trošenju sredstava. To je i uslov da se podnese nov zahtev, objašnjava Dragana Milosavljević.

Ukoliko bude više zahteva nego što je opredeljeno novca u budžetu, rebalansom će biti obezbeđen ostatak.

Za neke od roditelja više od novca znači činjenica da neko misli na njihovu decu. Milena Nešković, majka sedamanestogodišnjeg Nikole, kom je po rođenju ustanovljena cerebralna paraliza, ističe važnost toga da roditelji dece sa retkim i teškim bolestima, kao društvena grupa, nisu zaboravljeni.

-Finansijsko olakšanje, koliko god da je, roditelju bolesnog deteta mnogo znači. Međutim, mnogo značajnije za nas je da nismo zaboravljeni, da naša deca nisu na margini i da postoji neko ko shvata da je za nas najbitnije da nam se deca rehabilituju i da mogu da se integrišu u društvo, a ne da budu prepuštena socijalnim ustanovama da o njima brinu, kaže Milena Nešković.

Prošle godine isplaćeno najviše novca
Prve godine postojanja Fonda, 2018. Iz njega je isplaćeno 1.245.000,00 dinara po 14 zahteva. Već sledeće godine iznos je bio više nego duplo veći, za 38 zahteva isplaćeno je 2.700.000,00 dinara. Tokom 2020. godine odobreno je 57 zahteva, a isplaćeno je 3.543.800,00 dinara. Najviše zahteva odobreno je 2021. godine - 97, a isplaćeno 4.950.000,00 dinara. Prošle godine za 67 zahteva islaćeno je 5.059.000,00 dinara. Neki od roditelja redovni su korisnici fonda.


Troškovi Nikoline rehabilitacije daleko prevazilaze sredstva koja mogu dobiti iz Fonda, ali zbog toga porodica Nešković ne umanjuje njegov značaj. Smatraju da predstavlja ogromnu pomoć i zahvali su Gradskoj upravi na svakom vidu podrške.

-Najveća očekivanja su od roditelja, a sve što dođe sa strane je ogromna pomoć. Dobro je kada zdravi ljudi imaju osećaj za one koji ne mogu da im pariraju u nekim segmentima života. Društvene okolnosti se menjaju i otvaraju se novi vidici. Bivši gradonačelnik Nebojša Zelenović je prvi pokazao inicijativu i razumevanje, do tada su nam vrata bila zatvorena. Zatim Nemanja Pajić, koji ima izuzetan sluh za nas i osećaj da se deci omogući sve što im je potrebno. Takođe, sadašnji gradonačelnik, Aleksandar Pajić, omogućava da se fondovi održe i unaprede. Ipak, najveću zahvalnost dugujemo Dragani Milosavljević koja je svojim entuzijazmom, posvećenošću i empatijom omogućila postojanje ovog fonda, kaže Milena i podseća da ovo nije jedina usluga koju grad omogućava roditeljima bolesne dece. Tu je i lični pratilac.

Zahvaljujući ogromnom zalaganju porodice, koja svaki trenutak posvećuje Nikolinoj rehabilitaciji angažujući tim stručnjaka koji sa njim radi, ali i ličnom pratiocu, ovaj mladić redovno pohađa drugi razred Ekonomske škole „Stana Milanović“ i obrazuje se za poslastičara. Odličan je đak, a trenutno obavlja stručnu praksu u hotelu „Sloboda“.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa