9. mart 2023.9. mar 2023.
Ukras muškog lica – brk
Izložba u Narodnom muzeju Šabac

Ukras muškog lica – brk

Izložbu čine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvođenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao i drugi interesantni podaci do kojih je, u svojim istraživanjima, došla autorka Ivana Jovanović-Gudurić
U četvrtak, 9. marta u 12.00 časova u Medijateci Narodnog muzeja Šabac biće svečano otvorena izložba „Ukras muškog lica – brk“, Muzej grada Novog Sada, autorke Ivane Jovanović-Gudurić, viši kustos, diplomiranog etnologaa-antropolo. g

Na izložbi Ukras muškog lica - brk, brkovi su sagledani kroz kulturno-istorijsku perspektivu, kao deo modnih trendova i kao važan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku. Ova nesvakidašnja tema je predstavljena kroz portretne fotografije, modne gravire i reklamne oglase iz pomenutog perioda. Izložbu čine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvođenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao i drugi interesantni podaci do kojih je, u svojim istraživanjima, došla autorka Ivana Jovanović-Gudurić. Kako je tema mode nošenja brkova neposredno povezana sa istorijom bereberskog zanata, na izložbi su prikazani i predmeti iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada. Jedan segment izložbe obuhvataju i muški modni dodaci i drugi predmeti vezani za mušku građansku kulturu druge polovine 19. veka.

Kako bi se stekla potpunija slika o građanskoj kulturi na prelazu vekova, u okviru izložbe su prikazani i segmenti izložbe „Šta žene žele – Kutak za advertajzing“, tj. reklamni oglasi sa kraja 19. i početka 20. veka, za preparate za ulepšavanje, pomodne salone ... Prikazujući odnos žena prema izgledu i nezi svog lica i tela, predstavljeni su i važni društveni procesi koji su se odrazili na žensku populaciju - novi imperativi ženske lepote, uticaji evropskih modnih trendova, žensko obrazovanje i drugi „noviteti“ životnog stila.

Kombinujući fotografiju i oglase iz stare srpske štampe, kao relevantne izvore za izučavanje globalne ali i mikro istorije, autorka je na izložbi prikazala trendove tokom 19. i početka 20. veka kada je u pitanju odnos prema izgledu i negovanju tela.

Postavka će biti dostupna za javnost do 9. aprila tekuće godine.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa