9. mart 2023.9. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Dela Željka Đurovića u Narodnom muzeju

Eva u mediteranskom vrtu

„Osnovni postulati stvaranja Željka Đurovića je žena, blagi erotizam i eksplozija boja su prisutni i na delima u Muzeju. Kao što je jednom prilikom i sam autor rekao, da se njegove slike čitaju „iz stomaka“, rekla je kustos Narodnog muzeja i istoričarka umetnosti Tatjana Marković
Prepoznatljiv kolorit, figuracija su ono što odlikuje dela slikara Željka Đurovića. Žena u fokusu stvaranja daje slikama dozu mističnosti, nesvakidašnjeg i pomalo mitološkog. Nezaobilazni jarki kolorit navodi posmatrača na pogled, a potom i analizu viđenog. Ili se zaljubite, ili skrenete pogled. Po prvi put mala retrospektiva višedecenijskog rada i stvaralaštva Đurovića predstavljena je u Galeriji Narodnog muzeja.

-Radovi koje posetioci mogu videti nastajali su tokom prethodne tri decenije, te mogu videti poetiku koja je zastupljena u delima. Verujem da pažljivim posmatranjem dela to se može i uočiti. Sa godinama menja se način razmišljanja, te i poetiku koju razvijam godinama sigurno da sam u nekim segmentima menjao. U poslednje vreme pokušavam da menjam kolorit, po kom su slike prepoznatljive, da bih video kako i publika reaguje na promenu - rekao je akademski slikar Željko Đurović na svečanom otvaranju postavke u Šapcu.

Postavka je za javnost dostupna do 2. aprila, a kao što je već pomenuto ovo je prvo predstavljanje poznatog umetnika šabačkoj javnosti.

Foto: "Glas Podrinja"


Željko Đurović je sada je imao preko 30 samostalnih izložbi i više stotina kolektivnih, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Dobitnik je na desetine nagrada i prestavljen je kao stvaralac velikog formata u preko 30 knjiga. Radovi mu se nalaze u Narodnom muzeju Beograda-kabinet grafike, Internacionalnom muzeju za fantastičnu umetnost, zamak Grije u Švajcarskoj, Narodnom muzeju Kragujevac, kao i u bezbrojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Gradska ustanova kulture najavila je bogat program za tekuću godinu.
-Nakon izložbe Željka Đurovića započeli smo izlagačku sezonu 2023. Brojne sadržaje pripremili smo za naše sugrađane za naredni period. Od arheološke, etnološke i izložbe iz domena primenjene umetnosti, te se nadam da će Muzej biti ispunjen posetiocima - istakla je direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Mirjana Perić.

-Osnovni postulati stvaranja Željka Đurovića je žena, blagi erotizam i eksplozija boja su prisutni i na delima u Muzeju. Kao što je jednom prilikom i sam autor rekao, da se njegove slike čitaju „iz stomaka“, što je zaista tako. Tako da i oni koji nisu pobornici ove vrste slikarstva, sigurno neće ostati ravnodušni - pojasnila je kustos Narodnog muzeja i istoričarka umetnosti Tatjana Marković.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa