9. mart 2023.9. mar 2023.
Foto: CSU/Fejsbuk

Foto: CSU/Fejsbuk

Projekat „Na krilima Evrope“ u CSU

Kontinent na dlanu kroz sticanje novih znanja

Na mini- kvizovima nakon predavanja predstavnici svake škole do finalnog kviza prikupljaju bodove i time, bez eliminacija, imaju mogućnost da osvoje neko od prva tri mesta. Svi učesnici kao nagradu dobijaju jednodnevnu ekskurziju, a pobednici i po knjigu
Šest subota imaju đaci, njih 40, iz sedam šabačkih i osnovne škole iz Majura da budu „Na krilima Evrope“. Istoimeni projekat Centra za stručno usavršavanje (CSU) u čijim prostorijama je počela realizacija proteklog vikenda osmislili su pedagozi Mirjana Vilotić i Tatjana Krasić zajedno sa profesorima geografije Natašom Popović i srpskog jezika Nikolom Tanasićem. Radionice na temu Evrope približavaju im geografske odlike i zanimljivosti, način školovanja, istaknute književnike, naučnike i velike umove koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji. Uz drugačiji pristup i raznolike sadržaje, svako poželi da čuje i sazna više.

Veštinama učenja do pobede
Protekle subote okupljena deca su se upoznala sa načinom rada, predmetima i ciljem projekta. Svaki predavač je predstavio iz svog ugla ono što će raditi sa učesnicima. Po završetku svakog predavanja sledi mini- kviz na kojem predstavnici svake škole, sve do finalnog kviza prikupljaju bodove i time, bez eliminacija, imaju mogućnost da osvoje neko od prva tri mesta.

-Deca koriste beleške u kvizu koji zahteva logičke veštine i uz to primenjuju tehnike učenja. Ideja je da im sve to bude inovativno, zabavno, da ne osećaju previše opterećenje teorijom. To se nastavlja svake subote do finalnog kviza, kada će materijale koje smo im dali primeniti na znanje koje mora biti funkcionalno na pitanjima kroz asocijacije, pitalice i neke veštine na kojima će takođe raditi tokom ovih subota. Dakle, razvijaju veštine, fizičke sposobnosti, logiku, motoriku... Ključna reč je Evropa. Pored toga što će svako od nas tu temu predstaviti iz svog ugla, kada smišljamo pitanja, trudimo se da ih integrišemo, da se sadržajno povezuju, da tu nema razdvajanja- naglašava Tanasić.

Prošle godine „Znanjem kroz Srbiju“, a sada proširena priča. Obrazovni sistem, kultura, umetnost, sport, samo su neke od tema. Očekuju da se izuzetna komunikacija, međusobno podržavanje i prijatna atmosfera za rad nastavi i u ovom projektu.

-Novina u odnosu na prošlogodišnji projekat je da posle naše okvirne priče svako predstavlja sadržaj koji je pripremio, mi im dajemo uputstva da vode beleške. Posle određene pauze i igrovnih aktivnosti imamo kviz i igrice kojima proveravamo šta su oni u toku tog dana naučili, što je njima jako zanimljivo, a i nama je korisno. Bodove koje su ekipe osvojile nakon svakog dana kumulativno sabiramo do poslednjeg finalnog kviza koji je drugog tipa. Prilikom tih igrica koriste beleške, a na završnom, finalnom kvizu, ih ne koriste- navodi Vilotićeva.

To je prilika da nauče nešto izvan škole, a ipak povezano sa školskim sadržajem.

Nagradna ekskurzija za sve timove
-Usmeravamo se na tehnike učenja kroz ovaj sadržaj. Pripremili smo različite igrice, igrovne aktivnosti, koje ih uče i kako da uče školsko gradivo, ne samo o temamama kojima se mi bavimo- navodi Vilotićeva, dok Krasićeva dodaje da je vrlo važno i sticanje veština koje će im omogućiti da usvoje nova znanja, grade prijateljstva, oslobode se treme i nauče da funkcionišu kao tim.

Učesnici su đaci uspešni na svim poljima i takmičenjima, koji koriste pruženu šansu da prošire svoja znanja.

Učenica šestog razreda Lazine škole Lena Kalabić rekla je da je upravo to osnovni motiv dolaska na radionice, kao i druženje sa drugarima iz njene i drugih škola.

-Želim da saznam i naučim nešto novo. Najviše mi se dopada to što na kraju imamo nagradnu ekskurziju na kojoj se družimo. Kvizovi na radionicama su posebno interesantni- istakla je ona, a slično razmišlja i učenica šestog razreda Vukove škole Jovana Đekić.

-Motiv dolaska je da čujem što više informacija i zanimljivosti o Evropi i da se družim. Posebno su mi zanimljivi kvizovi i način na koji nastavnici predstavljaju teme- podvukla je Jovana.
I tako do 8. aprila, šest subota, u trajanju od tri sata. A onda sledi zaslužena nagradna ekskurzija koju obezbeđuje Centar za stručno usavršavanje.

-Svaka škola ima ekipu od pet učenika koji se bore svojim znanjem i veštinama do pobede. Šeste nedelje će se znati pobednik, kao i drugo i treće mesto. Cela ta ekipa, 40 dece, kao nagradu dobija jednodnevnu ekskurziju. Prošle godine smo bili u Belom dvoru, ove godine ćemo videti gde ćemo ih voditi. Njih petoro koji osvoje prvo mesto dobijaju i po knjigu. Cilj je upoznavanje učenika međusobno i iz drugih škola, kao i proširenje znanja- zaključila je stručna saradnica u CSU Ivana Bogićević.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa