9. mart 2023.9. mar 2023.
Genetska obaveza potomaka
KNjIŽEVNO VEČE DRAGANA S. FILIPOVIĆA U BIBLIOTECI VUKOVOG ZAVIČAJA U LOZNICI

Genetska obaveza potomaka

„Drago mi je što je Biblioteka Vukovog zavičaja prva u Srbiji koja ima čast da promoviše publikaciju Rat u Sloveniji Dragana Filipovića, koga smatram zavičajnim autorom. To je nešto što celoj večeri daje sentimentalnu notu. Autora nije potrebno afirmisati, njegov rad koji traje duže od pedeset godina, a ljubav prema otadžbini još duže. To je genetska obaveza preuzeta od predaka“
U Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici, u četvrtak, 2. marta, promovisane su dve knjige Dragana S. Filipovića, novinara i književnika iz Šapca, trilogija Vojnikova breskva i publikacija Rat u Sloveniji, koja je upravo izašla iz štampe.

Iako je do sada svaku od svojih knjiga promovisao u rodnom Šapcu, ovaj put je napravio izuzetak. Rat u Sloveniji prvi su čuli Lozničani. I to nije slučajno.

- Loznica je moj zavičaj zato što je moj deda Žika Popović rođen u Loznici, kao sin opančara. Moj deda Rajko i otac Stanoje rodom su iz sela Miline, koja je udaljena dvadeset kilometara od Loznice. Istina je da sam sve prve knjige promovisao prvo u Šapcu, ali podesilo se, zato što je Rat u Sloveniji prirodni nastavak trilogije Vojnikova breksva, neki bi rekli - igrom slučaja, a ja kažem - Božjom promisli, da je predstavim u gradu u kome se susrećem sa dragom publikom mog izvorišta.

O Filipovićevom stvaralačkom opusu govorila je Mirjana Pejak, direktor Biblioteke Vukovog zavičaja, podsetivši na uspešnu promociju na Međunarodnom sajmu knjiga, Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice i reči da je Vojnikova breskva knjiga-molitva.

- Drago mi je što je Biblioteka Vukovog zavičaja prva u Srbiji koja ima čast da promoviše publikaciju Rat u Sloveniji Dragana Filipovića, koga smatram zavičajnim autorom. To je nešto što celoj večeri daje sentimentalnu notu. Autora nije potrebno afirmisati, njegov rad koji traje duže od pedeset godina, a ljubav prema otadžbini još duže. To je genetska obaveza preuzeta od predaka, istakla je direktorka Pejak.

Odlomke iz priča čitala je Mirjana Filipović.



Momir Savić, predstavnik Udruženja ratnih dobrovoljaca i potomaka ,,Podrinje’’ uručio je autoru posebno priznanje za afirmaciju pisane reči i ćirilice, nazvano po heroini Milunki Savić.

- Nagradi se radujem kao i najvećim do sada, jer nosi ime heroine koja me čini ponosnim što sam Srbin.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa