9. mart 2023.9. mar 2023.
Nebojša, Aleksandra,  Dunja  i Rade Janković, Foto: "Glas Podrinja"

Nebojša, Aleksandra, Dunja i Rade Janković, Foto: "Glas Podrinja"

Porodica Janković iz Trbušca

Lep život na selu

„Život na selu je lep, ali i zahtevan. Ima mnogo posla, ali uz dobru organizaciju sve stižemo“, kaže Nebojša Janković
Članovi porodice Janković generacijama stasavaju na imanju u poljoprivrednom domaćinstvu u Trbušcu. Odabrali su da im poljoprivredna proizvodnja bude izvor prihoda i način života. Mladi domaćin Nebojša Janković (33) nastavio je tradiciju svojih predaka, na dedovini, i od svog punoletstva nosilac je gazdinstva. U svakodnevnim obavezama pomažu mu supruga Aleksandra, otac Rade, profesor u Posavotamnavskoj srednjoj školi u Vladimircima. Najmlađi članovi Luka i Dunja uz roditelje i dedu daju svoj doprinos funkcionisanju domaćinstva.

Jankovići žitarice uzgajaju na 20 hektara, ali primarni izvor prihoda im je od uzgoja povrća. Zelena salata, mladi krompir i paradajz su kulture za koje su se opredelili. Deo proizvodnje je na otvorenom, a deo je plastenička.

-Na tri hektara gajimo povrće. Godišnje su to dva, tri useva. Što se tiče zelene salate, oko 200.000 komada proizvedemo na otvorenom uz mikroorošivače. Površina je 1,5 hektar, dok drugih 1,5 čine plastenici - pojašnjava Nebojša i napominje da imaju dobru saradnju sa dobavljačima, te da je plasman robe i prodaja od značaja za svakog poljoprivrednika.

Godišnje proizvedu 200.000 komada zelene salate, Foto: "Glas Podrinja"


-Proizvode prodajemo na veliko na Beogradskom kvantašu, ali i veletrgovcima iz Pančeva. Odlična je saradnja sa lokalnom poljoprivrednom apotekom. Baviti se poljoprivrednom veliki je izazov, ako želite da uspete, posebno da živite isključivo od poljoprivrede. Ipak, postoji mnogo šansi i prilika. Mislim da je prednost u odnosu na druge poslove to što imamo našu zemlju, mašine i opremu, znanje i iskustvo, kao i dobre radnike.

Uz povrtarstvo, Jankovići se bave i stočarstvom. U tovu imaju telad i svinje. Sve ovo traži da pažljivo isplanirate svaki dan, sezonu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Godišnje utovimo oko 100 svinja i prasadi. Trenutno imamo 9 bikova za prodaju i 9 teladi u tovu, kao i 10 krmača. Sve što utovimo prodajemo klanici „Slavija“ koja je prepoznala kvalitet mesa, te sa prodajom nemamo problema. Naravno, da biste opstali treba mnogo znanja, rada i ulaganja. Za dobru zaradu potrebne su veće i stabilnije cene. Od države očekujemo da bude više izvoza, manje uvoza - dodaje mladi domaćin.

Tvrdi da se od sopstvenog rada može živeti. Zbog toga je i odabrao život na selu, jer veruje da je život na selu lep.

Uz povrtarstvo, Jankovići se bave i stočarstvom. U tovu imaju telad i svinje, Foto: "Glas Podrinja"


-Uz sve ono što sam prethodno naveo kao prednosti bavljenja poljoprivredom verujem da se može zaraditi, živeti i uživati radeći kod svoje kuće u svojoj državi. Život na selu je lep, ali i zahtevan. Ima mnogo posla, ali uz dobru organizaciju sve stižemo. Veliku podršku i pomoć pružali su mi pokojni brat Nikola i majka Vesna - kaže Nebojša.

Porodica Janković primenjuje nove tehnologije u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji, te su već, pre deceniju obezbedili vodu za navodnjavanje uz pomoć dubinskog bunara.

-Naravno da je važna primena novih tehnologija, od semena, preko hrane, zaštite bilja do navodnjavanja. Mašine u nekim segmentima mogu da zamene ljude, ali ipak je naša ruka ključna za radove. U sezoni imamo stalne i vredne radnike. Neke poslove ne bismo mogli sami da obavimo.

Tradicionalno, porodica Janković, će deo novina iz sveta poljoprivrede saznati na Sajmu poljoprivrede u Šapcu. Kažu da redovno posećuju ovu manifestaciju kako bi bili u kontaktu sa stručnjacima, ali i drugim proizvođačima.
Planiraju da nastave da se bave povrtarstvom, prate dešavanja u agraru i postepeno proširuju svoju proizvodnju.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa