16. mart 2023.16. mar 2023.
Brojne generacije, medalje i pehari
GOTOVO TRI DECENIJE POSTOJANjA KARATE KLUBA “IPON” KOCELjEVA

Brojne generacije, medalje i pehari

Proteklog vikenda 14 takmičara koji su na “Funakoshi cupu” u Debeljači predstavljali koceljevački karate klub “Ipon” osvojilo je 47 medalja. Riznica odličja ovog sportskog kluba bogatija je za 17 zlatnih, 16 srebrnih i 14 bronzanih medalja, kao i pehar za visoku, petu poziciju među najuspešnijim klubovima na takmičenju.

Prethodno je u Kruševcu, na drugom međunarodnom memorijalu “Sensei Oliver Tomić“, na kojem je učestvovalo preko 730 takmičara iz pet zemalja, 16 karatista KK “Ipon” Koceljeva osvojilo 48 medalja, a Anđela Đermanović je proglašena za najuspešniju takmičarku na svom borilištu.

Tradicija ovog sporta u koceljevačkom kraju duga je gotovo tri decenije. Klub je osnovan 1994.godine i od tada do danas kroz njega je prošlo na stotine dece i mladih. Prvi i dugogodišnji trener bio je dr Tomislav Stojanović, a od 2017. godine tu ulogu preuzela je Aleksandra Todorović koja je najpre bila članica kluba i uspešna karatistkinja.

Svetsko prvenstvo u Makedoniji


–Kao takmičarka imala sam i evropske uspehe. Sada mojim putem ide zaista veliki broj dece. Trenutno ih je u klubu nešto više od 30. Međutim, važan je kvalitet tako da se klub može pohvaliti značajnim brojem dobrih karatista. Do sada imamo tri svetske medalje- priča Aleksandra i dodaje da je najbolje vreme za početak bavljenja ovim sportom za decu od pete godine, te da gornja granica ne postoji.

Među benefitima bavljenja ovim sportom najpre ističe pravilan razvoj i držanje tela.
–Prvenstveno je dobro za kičmu, ravna stopala, karate je rešenje za mnoge druge bolesti i probleme. Sport sam po sebi, pa i karate, podrazumeva zdrav život. Ima dosta odricanja ukoliko želite ozbiljno da se bavite njime. Ja sam to kao takmičarka osetila na svojoj koži. Oni sada osećaju na svojoj. Treba biti posvećen jer nemoguće je naučiti sve kroz mesec ili dva. Potrebne su godine kroz koje se stiču znanja i veštine, tako da ko ima želje i volje može sve- ističe Aleksandra.

Prema njenom zapažanju, kod novih generacija dece primetan je nedostatak strpljenja i doslednosti, nervoza i izostanak koncentracije, za šta je u velikoj meri, smatra, kriva tehnologija i način života. Zato je, kaže, važno da se deca i mladi bavi bilo kakvom fizičkom aktivnošću, te da je svaki sport dobar za njihov fizički i mentalni razvoj, za socijalizaciju.

MLADI, POSVEĆENI, USPEŠNI...
Među onima koji su najuspešniji u klubu po postignutim rezultatima izdvajaju se Hana Dacić, ali i Helena Ranković.

Ova jedanaestogodišnja devojčica, učenica četvrtog razreda OŠ “Mića Stanojlović”, karateom se bavi od 2019.godine. Voli borilačke veštine a kada je saznala za treninge karatea, odlučila je da se pridruži ostalim članovima u klubu.

–Najviše volim borbe, ali sam prošle godine na svetskom prvenstvu u Makedoniji osvojila treće mesto u katama. Kad saznaju da treniram karate dečaci se malo uplaše, ali ja te veštine primenjujem samo na borilištima. To je ipak samo sport. Treniramo tri puta nedeljno i zaista se trudim da dolazim redovno na treninge kako bi mogla da postižem što bolje rezultate. Trenutno imam crveni pojas a krajem godine očekujem da ću ga zameniti zelenim- priča Helena.



Njen stariji i iskusniji drug iz kluba, Ognjen Ranković, trenutno je vlasnik svetlo braon pojasa i veruje da će za nekoliko meseci biti na korak od crnog. U KK “Ipon” je već sedam godina.

–Kao mali sam hteo da treniram neki sport. Najviše su mi se sviđali borilački. Imao sam problema sa kilogramima, pa sam odlučio da to bude karate. Imam mnogo medalja ali ne i sa svetskog u Makedoniji. Ipak, to je za mene, kao i za ostale učesnike bilo super iskustvo. Konkurencija je bila zaista jaka i to je jedan poseban doživljaj. Važno mi je da sam imao priliku da učestvujem i da predstavim sebe i naš klub- napominje Ognjen i objašnjava da je za bavljenje karateom potrebna disciplina i koncentracija, te da je kroz sport stekao brojne prijatelje širom zemlje.

–Ovaj sport mi je, osim toga, pomogao da se izborim sa kilogramima, razvijem se u fizičkom smislu, ali je doprineo i mom mentalnom razvoju, samopouzdanju, istrajnosti, strpljenju- kaže ovaj petnaestogodišnjak.


Najuspešniji takmičari ovog kluba među dečacima su David Vasić i Petar Stanić, desetogodišnji dečak koji se karateom bavi već šest godina. U svojoj dosadašnjoj karijeri osvojio je 67 medalja, ali, kako kaže, nije siguran koliko kojih ima.

–Znam da ih je najviše zlatnih, ali to ne brojim, jer je za mene važno samo da medalju dobijem. Najdraža mi je bronzana medalja sa Svetskog prvenstva u Makedoniji. Nastupam i u borbama i u katama, mada borbe više volim. Mislim da je i u karateu, kao i u bilo kom drugom sportu, važno biti uporan i strpljiv. To je jedno od glavnih stvari kako doći do uspeha u bilo čemu, kako postići svoje ciljeve- smatra Petar, čiji je cilj da jednog dana postane svetski šampion.

Anđela Đermanović


OZBILjNA ORGANIZACIJA I FINANSIJSKA SREDSTVA
Svi članovi KK “Ipon” Koceljeva vredno treniraju i nadaju se osvajanju novih medalja, kako na takmičenjima u zemlji, tako i na onima višeg ranga, u inostranstvu.

–Ove godine takmičenja su u Češkoj, Španiji, Mađarskoj, Makedoniji i Portugalu. Ne znam da li ćemo ići na sva i na koliko ćemo uopšte uspeti da odemo, jer ne pitam se samo ja. Jako je teško organizovati odlazak na takmičenja. Do sada smo imali veliku pomoć opštine, ali i nekih prevoznika. Tu su i roditelji. Na godišnjem nivou imamo 12 takmičenja u našoj zemlji i bar četiri u inostranstvu i sve to zahteva ozbiljnu organizaciju kao i finansijska sredstva- izjavila je Aleksandra Todorović, trener KK “Ipon”.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa