16. mart 2023.16. mar 2023.
Milenko Božić komponovao  pesmu “Šapčanka Anka”  na tekst branke Todorović, Foto: Privatna arhiva

Milenko Božić komponovao pesmu “Šapčanka Anka” na tekst branke Todorović, Foto: Privatna arhiva

Milenko Božić istaknuti umetnik komponovao pesmu “Šapčanka Anka”

Ako se zna da je ovaj umetnik gotovo ceo svoj život posvetio svojoj najvaćoj ljubavi – muzici, jasna je činjenica da se i ovaj put oglašava delom iz same suštine našeg nacionalnog bića
U vreme Anke Obrenović, Šabac je bio evropski grad kroz koji je provejavao duh kulture, umetnosti, obrazovanja...

Milenko Božić je komponovao pesmu “Šapčanka Anka” na tekst Branke Todorović. Pesma je snimljena u AMB studiju, a otpevala je vokalna grupa “Šapčanke”. Time je želeo ojačati tradiciju i njenu neprevaziđenu oblikotvornu ulogu, da utemelji kolektivnu svest srpskog narodnog muzičkog pamćenja.

Pun životnog, umetničkog i intelektualnog iskustva i ljubavi prema srpskoj muzici nastavlja tradiciju svojih predaka. Komponovao je i himnu Šabačkog karnevala na tekst Ivana Glišića. Ako se zna da je ovaj sjajan umetnik i čovek gotovo ceo svoj život posvetio svojoj najvaćoj ljubavi – muzici, jasna je činjenica da se i ovaj put oglašava delom iz same suštine našeg nacionalnog bića.

Srpska narodna pesma, stara koliko i sam srpski narod verna je sebi i svojoj autentičnosti. To je velika prava vera umetnika u svome narodu i vraća se stalnim prisutvom toga umetnika u svesti samoga naroda. Večno žive samo oni koje narod pamti i u svome sećanju čuva.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa