26. januar 2012.26. jan 2012.
PROTIVGRADNA ZAŠTITA NA DNEVNOM REDU SEDNICE OPŠTINSKOG VEĆA

SLABA OPREMLjENOST RAKETAMA

U toku prošle sezone na području koceljevačke opštine protivgradna zaštita dejsvtovala šest dana i ispalila 37 raketa. Protivgradnu zaštitu u ovom kraju pokriva sedam stanica sa 14 strelaca koji brane skoro 26 hiljada hektara površine. Poljoprivredno zemljište zauzima oko 64 odsto od ukupne teritorije.
Početkom juna i krajem jula prošle godine na području opštine Koceljeva prijavljene su štete od sugradice i grada. Ova vremenska nepogoda prouzrokovala je oštećenja od 10-100 odsto na teritoriji od nešto više od dve hiljade hektara.
U izveštaju o funkcionisanju sistema odbrane od grada za 2011. godinu navodi se da su najveće štete evidentirane 24. jula kada je ovu opštinu u poslepodnevnim satima zahvatilo nevreme praćeno gradom. Tom prilikom zahvaćena je teritorija od oko tri hiljade hektara, a procenjena šteta iznosila je oko 25 miliona dinara. Nevreme je zahvatilo 12 od ukupno 17 naselja u koceljevačkoj opštini. Grad je najveće štete naneo kukuruzu, šljivi, soji, kupini i povrtarskim kulturama.
Nadležni kažu da je u pojedinim situacijama trebalo ispaliti i više raketa da bi se umanjile posledice grada, ali da je njihov broj u tom momentu bio nedovoljan. Naime, prošla sezona je u našoj zemlji započeta sa ukupno 6,9 hiljada raketa, četiri po protivgradnoj stanici. To je četiri puta manje od optimalne količine za prosečnu sezonu u Srbiji. Utrošeno je oko 5,4 hiljada raketa što je dva puta manje u odnosu na 2010. Na području Srbije samo 11 ispaljenih projektila, odnosno 0,2 odsto bilo je neispravno, što predstavlja izuzetno visok procenat ispravnosti. Broj utrošenih raketa je ispod 50 odsto od prosečne vrednosti. Pored stabilnog drugog dela sezone, u izveštaju se navodi da razlog za mali broj ispaljenih protivgradnih raketa leži i u činjenici da su količine raspoloživih raketa bile ograničene i ispod metodoloških proseka za potpuno efikasan rad sistema protivgradne zaštite.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa