16. mart 2023.16. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Trinaesti Sajam poljoprivrede u Šapcu

Veliki broj izlagača i posetilaca

Trinaesti Sajam poljoprivrede u Šapcu okupio je značajan broj izlagača, te je prema ocenama organizatora i učesnika opravdao sva očekivanja. Veruju da će naredna godina biti još uspešnija, jer regionalna manifestacija polako prerasta u međunarodnu, po učešću izlagača iz zemlje i inostranstva. Izložbeni prostor u Hali u potpunosti je bio popunjen, kao i plato ispred dvorane, što još jednom ukazuje na veliku zainteresovanost učesnika da se predstave poljoprivrednicima. Prema navodima organizatora poljoprivredna mehanizacija bila je posebno tražena i veći deo ponuđenog asortimana je kupljen tokom dva sajamska dana.

Nastavljena tradicija organizatora
Sajam je realizovan u organizaciji Radio televizije AS i partnera Odeljenja za poljoprivredu Grada Šapca pod pokroviteljstvom Grada u Sportskoj hali „Zorka“.

Vlasnik RTV As, Marinko Urošević: Da su mi pre 15 godina rekli da će Sajam biti kao što jeste danas,
ne bih verovao. No, vreme, posvećenost i istrajnost su učinili da budemo uspešni, Foto: "Glas Podrinja"


-Da su mi pre 15 godina rekli da će Sajam biti kao što jeste danas, ne bih verovao. No, vreme, posvećenost i istrajnost su učinili da budemo uspešni. Moram da priznam da je tokom Sajma Šabac centar Srbije - rekao je vlasnik RTV AS Marinko Urošević.

Sajam je svečano otvorio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakavši da je Šabac poljoprivredni kraj, te da se kroz različite podsticaje motivišu proizvođači. Naglasio je da su poljoprivrednicima uvek na raspolaganju saveti stručnjaka iz Odeljenja za poljoprivredu i Poljoprivredne savetodavne stručne službe Šabac.

Gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić: Ulaganjem u poljoprivredu, ulažemo u budućnost, te su i manifestacije kao ova veoma značajne za sve, Foto: "Glas Podrinja"


-U budžetu Grada za tekuću godinu za poljoprivredu predviđeno je 130 miliona dinara. Ulaganjem u poljoprivredu, ulažemo u budućnost, te su i manifestacije kao ova veoma značajne za sve. Značaj Sajma je u razmeni iskustava, znanja i informacija između poljoprivrednika, izlagača. Šabac je grad sporta, privrede i poljoprivrede, što potvrđuje i 10.000 registrovanih gazdinstava. Cilj nam je da povežemo poljoprivrednike, izlagače, kako bi se proizvodnja još više podstakla - dodao je gradonačelnik.

Prilika za poljoprivrednike
-Više od 150 izlagača je impozantan broj i pohvalno za organizatore. Verujem da će Sajam iz godine u godinu sve više rasti, jer kao što smo čuli, on više nije regionalni, postao je i međunarodni. Znamo da je Mačva fabrika pod otvorenim nebom, te su i sajmovi poljoprivrede odlična prilika za proizvođače da saznaju novine, unaprede svoju proizvodnju - naglasio je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović.

Načelnik MUO, Željko Marjanović (prvi s leva): Znamo da je Mačva fabrika pod otvorenim nebom, te su i sajmovi poljoprivrede odlična prilika za proizvođače da saznaju novine, Foto: "Glas Podrinja"


Stručni saveti za bolju proizvodnju
-Godinama se predstavljamo na Sajmu u Šapcu i drago nam je što manifestacija iz godine u godinu raste. Ova sezona je nešto drugačija, jer odabir semena za setvu je započeo nešto kasnije. Poljoprivrednici su zainteresovani, te nas najčešće pitaju koje hibride da odaberu, kako da prilagode tipu zemljišta, terenu. Naš zadatak je da ih uputimo koje hibride da odaberu za silažu u zrnu, koje za berbu beračima. Važno je istaći da prihvataju stručne savete, trude se da budu u toku sa novinama, posebno mladi nosioci gazdinstava - istakao je Nikola Tiosavljević, regionalni predstavnik kompanije KVS i dodao da su sva semena na raspolaganju poljoprivrednicima u specijalizovanim apotekama, ali i da su uvek dostupni za proizvođače.

Regionalni predstavnik kompanije KVS, Nikola Tiosavljević: Poljoprivrednici su zainteresovani, te nas najčešće pitaju koje hibride da odaberu, kako da prilagode tipu zemljišta, terenu, Foto: "Glas Podrinja"


Tržište diktira cene
-Moram da priznam da je ovo teška godina, cena pšenice je nestabilna zbog globalne situacije. Kada je u pitanju naša proizvodnja, mi ćemo povećati kapacitete i preći na 440 tona svakodnevno. Nadamo se da ćemo uprkos svim teškoćama godinu završiti u pozitivnom bilansu. Kao i do sada proizvodimo sve tipove brašna, semensku robu i đubriva. Naše kupce najviše interesuje cena, naravno, to je uslovljeno pomenutim okolnostima. Ali, vlada interesovanje za proizvode- naglasio je Branko Perović komercijalista DPS klas.

DPS Klas: Naše kupce najviše interesuje cena, naravno, to je uslovljeno okolnostima, Foto: "Glas Podrinja"


Novi proizvodi za zaštitu bilja
-Galenika Fitofarmacija donosi novine u oblasti zaštite bilja, odnosno ponudu za sezonu 2023. Moram da istaknem da smo zbog ukidanja pojedinih aktivnih materija pronašli nova rešenja kada je u pitanju zaštita bilja. Kao i do sada, za svaku kulturu imamo odgovarajuću zaštitu. Bilo da je reč o borbi protiv korova, insekata, ili bolesti. Svi preparati su registrovani sa određenom dozom, karencom, što znači da poljoprivrednici koji se odluče za naše proizvode mogu biti bezbrižni kada je u pitanju plasman njihovih proizvoda, kako na domaće, tako i inostrano tržište- pojasnio je dr Radivoj Aćimović iz Galenike Fitofarmacije.

dr Radivoje Aćimović, Galenika Fitofarmacija: Kao i do sada, za svaku kulturu imamo odgovarajuću zaštitu, Foto: "Glas Podrinja"


Edukacija poljoprivrednika ključna
-Tradicionalno smo na sajmu sa našim distributerima, s obzirom da u ovom regionu prodaja je usmerena na distributere. Želimo da se na drugačiji način, kroz interaktivnu igru, približimo farmerima kako bismo ostvarili saradnju. Ono što nas najčešće pitaju je cena, te su prilično cenovno orjentisani. Naš zadatak kao proizvođača hrane za životinje je da im predočimo da ono što je najjeftinije, nije uvek i najbolji izbor. Zbog toga radimo na edukaciji, kako bi znali da prate rezultate - pojasnila je Marijana Grahovac iz kompanije De Heus.

De Heus: Želimo da se na drugačiji način, kroz interaktivnu igru, približimo se farmerima kako bismo ostvarili saradnju, Foto: "Glas Podrinja"


Kontrolisana i pametna upotreba pesticida
-Poznati smo po tome da sarađujemo da brojnim kućama koje se bave proizvodnjom pesticida, đubriva, te svake godine učestvujemo na Sajmu. To vidimo kao mesto okupljanja, razmene iskustava i noviteta. Kada smo kod novina, najveća je u proizvodnji i upotrebi pesticida. Iako se iz godine u godinu menja, sve veća je upotreba bioloških preparata. Svetske tendencije su takve da upotreba pesticida svede na najmanju meru, a to je ono što će morati i naši poljoprivrednici da prihvate. Oni koji se budu prilagodili ovom trendu, imaće višestruku dobit. Takvi proizvodi imaju veću cenu i traženiji su na tržištu. Važno je da se oslone na struku u savetima, novitetima i primenom - dodao je šef stručne službe Tomsin doo Milan Teodorčević.

Tomsin: Sajam vidimo kao mesto okupljanja, razmene iskustava i noviteta za naše poljoprivredne proizvođače, Foto: "Glas Podrinja"


Izazovna godina za sve
-Tehnologija proizvodnje i gajenje kultura je ono što najviše interesuje poljoprivrednike na Sajmu, ali i u našem predstavništvu kada dolaze. Pšenica, malina, jagoda su prve kulture koje zahtevaju angažovanje proizvođača. Startna đubriva su najinteresantnija, jer polako počinje sezona. I ova godina je izazovna, kako za poljoprivrednike, tako i za sve nas. Ukoliko jedna karika „oslabi“, to utiče na ceo lanac. Nadamo se da će nam ove sezone klima biti naklonjena, jer u 2022. nije bila. No, cene su upitne. Zbog toga ostaje nada da neće biti suša, ali ni previše padavina. Ostaje nam da vidimo - pojasnio je Mirko Adamović iz Agromarketa, stručne službe za zaštitu bilja.

Široka ponuda i asortiman
-Posećenost sajma i štandova je velika, što je odlična prilika da naše kupce upoznamo sa ponudom. Do sada smo bili poznati po stočnoj hrani, no sada u ponudi imamo đubriva, semena, hemiju. To je ono što uglavnom i najviše interesuje naše poljoprivrednike, ali je cena presudna za odabir -izjavio je šef komercijale Veletrgovine TT Darko Marušić.

Veletrgovina TT:
Do sada smo bili poznati po stočnoj hrani, no sada u ponudi imamo đubriva, semena, hemiju, Foto: "Glas Podrinja"


Ženska snaga i preduzetništvo
-Udruženje žena Očuvanje tradicije Pocerine „Kalinovac“ je usmereno ka očuvanju tradicije i bazirani smo na proizvodnju pustovane vune i različitih predmeta od nje. Imamo i gazdinstvo za odmor u kom su svi gosti dobrodošli. Ideja je potekla od žena sa namerom da naši gosti ponesu sa sobom suvenir - istakla je Biljana Pantić.

Udruženje žena Očuvanje tradicije Pocerine “Kalinovac” :Imamo i gazdinstvo za odmor u kom su svi gosti dobrodošli, Foto: "Glas Podrinja"


Subvencionisani krediti

Foto: "Glas Podrinja"


NLB komercijalna banka ad Beograd kao generalni sponzor Sajma poljoprivrednicima je ponudila brojne pogodnosti kada su u pitanju različiti krediti, subvencionisani od strane Ministarstva poljoprivrede.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa