23. mart 2023.23. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Pozorišno proleće u Šapcu od 24. do 29. aprila

Sećanja i snovi u aprilu

Od 24. do 29. aprila, bude prikazano pet predstava u takmičarskoj selekciji i jedna u čast nagrađenih. Karte u prodaji od 3. aprila. Ovogodišnji selektor Festivala Miroslav Radonjić
Na konferenciji za medije Šabačkog pozorišta najavljeno je sedmo izdanje Festivala „Pozorišno proleće“ u aprilu. Planirano je da tokom pet festivalskih dana, od 24. do 29. aprila, bude prikazano pet predstava u takmičarskoj selekciji i jedna u čast nagrađenih, a ovogodišnji selektor je dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja. Ovogodišnji moto i vodilja teatarskog festivala su sećanja i snovi, te i naziv „Kaleidoskop sećanja i snova“.

-Razmišljajući o temama, žanrovskim i stilskim raznovrsnostima izabranih ostvarenja za ovogodišnje 7. izdanje festivala, uvideo sam da se u svakoj od njih pronalaze naglašeni ili diskretni motivi sećanja i snova. Bilo da je reč o košmarnim reminiscencijama ili nostalgičnom prisećanju na nepovratno izgubljeno vreme, snovima o srećnijoj i bezbrižnijoj budućnosti ili otrežnjujućem sudaru sa neminovnom stvarnošću, svaka od izabranih predstava na estetski superioran način pokreće važna pitanja o vremenu i okolnostima u kojima egzistiramo. One su idejno višeslojne i oslikavaju mnogobrojne kontroverze i nedoumice savremenog sveta. Iz toga je proizašao i moto festivala: „Kaleidoskop sećanja i snova“ – istakao je selektor Festivala i dodao da se prilikom odabira vodio umetničkom i emocionalnom vrednošću predstava.

Predstave 7. teatarskog festivala „Pozorišno proleće“
1.„Rolerkoster“, Jelena Kajgo, režija: Milica Kralj, Atelje 212 Beograd
2.„Galeb“, Anton Pavlovič Čehov, režija: Milan Nešković, Narodno pozorište Sombor
3.„Što na podu spavaš“, po istoimenom romanu Darka Cvijetića, dramatizacija i režija: Kokan Mladenović, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo
4.„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, Đorđe Kosić, režija: Jug Đorđević, Narodno pozorište Beograd, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Sterijino pozorje Novi Sad
5.„Bilo jednom na Brijunima“, tekst i režija: Kokan Mladenović, Joca Art, Milan Marić i Branislav Trifunović, u saradnji sa Centrom za kulturu Svilajnac i Bitef teatrom Beograd.
U čast nagrađenih, van konkurencije „Mračna komedija“ Pitera Šefera, u režiji Petra Jovanovića, Šabačkog pozorišta.


-Trudio sam se da za ovogodišnje izdanje Festivala odaberem predstave koje su umetnički vredne, ali koje istovremeno mogu da ostvare i neposrednu komunikaciju sa publikom. Ipak, festivali se i organizuju zbog publike. Naravno, to ne znači da treba podilaziti ukusu publike, ali treba razmišljati o tome sa kakvim predstavam ona može da ostvari dobru komunikaciju.
Direktor Festivala i Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić najavio je teatarski praznik za sve ljubitelje dramske umetnosti.

-Nakon pravog proleća u Pozorište i Šabac stiže nam i teatarsko. Verujem da će dani biti festivalski praznici, kako u našoj ustanovi, tako i u gradu. Ovogodišnji žiri čine glumica Danica Maksimović, reditelj Božidar Đurović i glumac Robeert Ristov – dodao je Vasilić.
Karte su u prodaji od 3. aprila na biletarnici Šabačkog pozorišta, a moguće su i rezervacije koje će važiti 10 dana. Cena pojedinačne karte je 1.000 dinara, dok komplet za sve festivalske večeri iznosi 5.000 dinara.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa