26. januar 2012.26. jan 2012.
RAZGOVOR SA ŽIVOJINOM VULETIĆEM PREDSEDNIKOM GRADSKOG I OKRUŽNOG ODBORA SPO

NE ŽIVI SE OD LAŽNOG PATRIOTIZMA

Živojin Vuletić, diplomirani pravnik, član je SPO od 1990. godine. Od 2001. obavlja funkciju predsednika gradskog i okružnog odbora ove stranke. Takođe je i potpredsednik izvršnog odbora SPO
Da li su potresi u SPO, odnosno sukob Vuka Draškovića i Srđana Srećkovića i zahtevi nekih članova da se Drašković smeni, imali uticaja na gradski odbor ove stranke?
-Ne radi se ni o kakvim potresima nego o ličnim odnosima predsednika i potpredsednika koji je izabran na njegov predlog. To je unutrašnja partijska stvar. Mi ne možemo uticati na predsednika koga će od najbližih saradnika imenovati. Ako više nema poverenja u njegov rad, ili je nezadovoljan njegovim radom ima pravo da traži nekog drugog. Takav je bio slučaj sa Srđanom Srećkovićem. Nikakvih potresa nije bilo ni u gradskom odboru koji je doneo jednoglasnu odluku da podrži predsednika Vuka Draškovića.
Prema rezultatima nekih anketa SPO samostalno ne bi prešao cenzus. Kakva su vaša očekivanja na lokalnom nivou i da li ćete i u Šapcu na izbore izaći u okviru koalicije Preokret?
-Preporuka je da se sporazum o koaliciji Preokret poštuje i na lokalnom nivou, mada su lokalni odbori samostalni u donošenju takvih odluka. Lično mislim da ćemo i na nivou grada Šapca i na nivou Mačvanskog i Kolubarskog okruga uspeti da napravimo istu predizbornu koaliciju, koja će se zvati „Pokret za preokret“. Pored SPO u njoj će učestvovati i LDP, SDU Žarka Koraća, neka udruženja građana, sindikata, penzionera i veliki broj istaknutih intelektualaca. Prema skorim podacima, manji rejting u zbiru daju sve ove stranke od koalicije. Naručili smo istraživanje i prema tim rezultatima pokret Preokret u ovom trenutku bi mogao da dobije11,1 odsto na republičkom nivou.
SPO se od svog osnivanja borio protiv režima Slobodana Miloševića. Šta je suštinski drugačije u Šapcu od promena 2000. godine i gde su Vaša očekivanja najviše izneverena?
-Promene su suštinski dosta donele celoj Srbiji, a to se reflektovalo i na Šabac. Osnovnih problema kao što je inflacija od nekoliko miliona godišnje, čekanje u redovima, bombardovanje, više nema. Sigurno su od 2000. godine uspostavljeni veliki pomaci. Država počinje da bude moderna evropska država, a Šabac moderan evropski grad.
Što se tiče grada, mi osam godina učestvujemo u vlasti sa onoliko mogućnosti da utičemo na nju koliko imamo odbornika. U sadašnjem sastavu imamo dva odbornika i bez velikog uticaja smo, ali smo se složili oko nekih ključnih stvari.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa