23. mart 2023.23. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA 20. REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Stabilne finansije

„Finansije grada su stabilne i sve što smo predvideli budžetom za 2023. godinu i realizujemo“ rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. „Želeli smo da grad na skupštinsku raspravu pozove još poljoprivrednika kako bi doneli jedinstven stav da li je ovakvo stanje u poljoprivredi dobro ili nije, rekao je Dragan Stanković“ naveo je Dragan Stanković odbornik Inicijative „Selo – grad“. „Imamo malo odbornika opozicije na zasedanjima, tako da se na njih često prevali i ono za šta nisu odgovorni i kritike koje nisu direktno upućene njima“, rekao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić
Na dnevnom redu 20. redovne sednice Skupštine grada Šapca našla se 21 tačka. Najvažnije među njima jesu izveštaji o stepenu uskađenosti planiranih i realiovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća za prošlu godinu, lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu i predlog izrade plana generalne regulacije “Šabac“.

Foto: "Glas Podrinja"


Direktori javnih preduzeća izneli su rezultate rada za prethodnu godinu iz čega se videlo da su sva preduzeća poslovala sa dobitkom, sem JKP “Toplana“, što je bilo očekivano, zbog toga što cene grajanja za ovu sezonu nisu podizane. Zbog realizovanog programa poslovanja gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je pohvalio direktore javnih preduzeća.

Gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić: Finansije grada su stabilne i sve što smo predvideli budžetom za 2023. godinu i realizujemo. Naši sugrađani su imali znatno kvalitetnije usluge po istim cenama, Foto: "Glas Podrinja"


-”Toplana“ je, planirano, bila u minusu 15,5 miliona dinara zbog toga što smo želeli da cena grajanja za naše sugrađane ostane ista kao i prošle grejne sezone. Nismo, i dalje, zadužili grad ni za jedan dinar, niti ćemo to raditi u narednom periodu. Finansije grada su stabilne i sve što smo predvideli budžetom za 2023. godinu i realizujemo. Naši sugrađani su imali znatno kvalitetnije usluge po istim cenama. Uloženo je više od 210 miliona dinara u JKP “Stari grad“ kako bi im se obnovila mehanizacija i sredstva za rad. JKP “Vodovod“ će u ovoj kalendarskoj godini završiti 26,8 kilometara vodovodne mreže. Tokom prethodne godine i u kanalizacione i u vodovodne mreže uloženo je oko 120 miliona dinara. Nastavljamo sa infrastrukturnim projektima, rekao je gradonačelnik Pajić.
Lokalnim akcionim planom zapošljavanja izdvojeno je 155 miliona dinara za podsticaje za zapošljavanje ove godine.

Odbornička grupa “Buđenje - Inicijativa Selo - grad“ podnela je predlog dopune dnevnog reda o stanju u poljoprivredi na teritoriji grada, koji nije prihvaćen. To je bio jedan od razloga zbog kog je odbornik Pokreta “Buđenje“ Dušan Tufegdžić odlučio da više ne učestvuje u radu Skupštine.
-Ne vidim razlog zašto ne bih učestvovao u radu parlamenta. Uvek je vladala demokratska rasprava, opoziciji je omogućeno da govore i van tačaka dnevnog reda, da iznesu svoje mišljenje i stavove. Stavovi opozicije su značajni kako bismo mogli da donosimo prave odluke, rekao je gradonačelnik Pajić.

Odbornik Inicijative “Selo - grad“ Dragan Stanković: Želeli smo da grad na skupštinsku raspravu pozove još poljoprivrednika kako bi doneli jedinstven stav da li je ovakvo stanje u poljoprivredi
dobro ili nije, Foto: "Glas Podrinja"


Odbornik Inicijative “Selo - grad“ Dragan Stanković aktivno je učestvovao i na ovom zasedanju.

-Razočaran sam što naš predlog nije unet u dnevni red. Znamo da grad nije nadležan da donosi zakone, uredbe i propise koji se tiču Ministarstva poljoprivrede i Republike. Međutim, zbog odlaska mladih sa sela i svih loših radnji u poljoprivredi, ne bi bilo loše da grad da svoj jedinstven stav. Nismo još predali zahteve ni za jednu subvenciju od Nove godine. Kada će nam tek biti isplaćene? Priča se da će se davati onoliko koliko ima para, a ne koliko je zahteva podneto. Ne znamo istinu. Želeli smo da grad na skupštinsku raspravu pozove još poljoprivrednika kako bi doneli jedinstven stav da li je ovakvo stanje u poljoprivredi dobro ili nije, rekao je Dragan Stanković.

Ostale tačke
Odbornici su izglasali i rešenje o prestanku mandata odborniku dr Bobanu Birančeviću, zbog toga što kao državni sekretar u Ministarstvu privrede, ne može da istovremeno obavlja obe funkcije. Njegovo mesto u odborničkoj grupi Srpske napredne stranke zauzela je Danijela Đurašković, visoka strukovna medicinska sestra.
Takođe, član Gradskog veća zadužen za privredu, Živan Bajić, podneo je ostavku na tu funkciju.
Usvojena je i izmena i dopuna odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, kao i izmena i dopuna odluke o organizaciji Gradske uprave grada Šapca.
Najviše tačaka dnevnog reda odnosilo se na urbanističke odluke, a jedna od važnijih je odluka o osvajanju plana detaljne regulacije za izgradnju kanalizacione mreže sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Slepčeviću.


Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić najavljuje da će se i dalje nastaviti praksa da odbornici mogu da govore o različitim temama što, veruje, zanima sugrađane.

-Rasprava često izlazi iz onoga što je na dnevnom redu, iako je obuhvaćeno sve, od rada javnih preduzeća, donošenja planova koji omogućavaju dalji razvoj grada... Ipak, aktuelni politički trenutak uzima pažnju odbornicima i često se udalje od teme. Sve to jeste značajno i za razvoj Šapca, zato i dozvoljavamo da diskusija ide u svim pravcima, kako bi građani videli šta politički akteri u gradu misle i o onome što je na dnevnom redu, ali i o političkim dešavanjima u zemlji. Imamo malo odbornika opozicije na zasedanjima, tako da se na njih često prevali i ono za šta nisu odgovorni i kritike koje nisu direktno upućene njima, rekao je Nemanja Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa