23. mart 2023.23. mar 2023.
Foto: Lozničke Novosti

Foto: Lozničke Novosti

ŽENE U LOKALNIM MEDIJIMA

Udružene smo jače

Žene su uglavnom novinarke, jako ih je malo na upravljačkim pozicijama, malo ih je među urednicima i onima koji donose odluke. Zato je neophodno da ih osnažimo, da podignemo te kapacitete i volju da i one jasnije izražavaju svoje stavove, uverenja i da delaju u novinarstvu
Klub žena u medijima „Zorica Višnjić“, učestvovao je protekle srede u lozničkom Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ u okviru manifestacije „Svet žena. Na temu „Položaj žena u lokalnim medijima“, govorile su generalna sekretarka PU „Lokal pres“, Snežana Milošević, osnivačica u urednica „Užice medija“, Nada Tošić i glavna i odgovorna urednica „Glasa Podrinja“, Tanja Trifković. U ime organizatora prisutnima se obratila direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Snežana Nešković Simić.

Glavna i odgovorna urednica “Glasa Podrinja”, Tanja Trifković
i vlasnica i urednica “Užice medija”, Nada Tošić, Foto: Lozničke Novosti


Žene, danas, u lokalnim medijima čine 50 odsto zaposlenih, što je porast u odnosu na 2016. godinu kada je u redakcijama bilo 43 procenta novinarki, istakla je generalna sekretarka PU „Lokal Pres“ oslanjajući se na istraživanje o položaju žena u lokalnim medijima koje je ovo Udruženje realizovalo krajem 2021. godine.

-Međutim, položaj žena u lokalnim medijima ali i nacionalnim, ima pokazatelje koji su potpuno drugačiji od onoga što pokazuju statistički podaci. To znači da su žene uglavnom novinarke, da ih je jako malo na upravljačkim pozicijama, da ih je malo među urednicima i onima koji donose odluke. Zato je neophodno da ih osnažimo, da podignemo te kapacitete i volju da i one jasnije izražavaju svoje stavove, uverenja i da delaju u novinarstvu. Davne 2000. žene su bile najčešće tužene jer su bile i novinarke i urednice. Posle promena, broj sudskih slučajeva protiv žena je opadao, one su se nakon toga i povukle, a privatizacija koja je počela od 2006. godine doprinela je buri u kojoj su žene u lokalnim medijim najčešće dobijale otkaz i posle toga otvarale svoje medije.

Generalna sekretarka PU “Lokal Pres”, Snežana Milošević, Foto: Lozničke Novosti


Ta priča koju su započele je naporna, krhka jer su najčešće žene i novinarke i urednice i vlasnice i direktorke. Ne zato što ne umeju da upravljaju resursima, već zato što nemaju dovoljno novca da prime neke druge ljude koji bi im pomagali. Zato je njihov položaj još komplikovaniji i teži. Naš klub je formiran pri asocijaciji jer je u istraživanju koje smo sproveli 88 odsto žena reklo da oseća stres, depresiju, da su preopterećene, a čak trećina je rekla da ne veruje u nekakvu organizovanost i nešto što bi im poboljšalo poziciju. Zato je formiran klub sa imenom Zorice Višnjić i verujem da je to način da se razvijamo, osnažujemo i da se u budućnosti povezujemo sa koleginicama u regionu. Da budemo što jače- poručila je Snežana Milošević.

Klub žena u medijima „Zorica Višnjić“
Klub žena u medijima „Zorica Višnjić“ osnovan je na inicijativu PU „Lokal Pres“, septebra protekle godine. Ime je dobio po prerano preminuloj urednici „Lozničkih novosti“ i nekadašnjem predsedniku Upravnog odbora PU „LP“.
Osnivanje Kluba zasnovano je na potrebama medijskih radnica koje su prepoznate u zaključcima istraživanja o položaju i ulozi žena u lokalnim medijima sprovedenom krajem 2021. godine od strane Poslovnog udruženja asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres“.


Nada Tošić i Tanja Trifković su govorile o iskustvu rada u lokalnim medijima, a sa skupa su poslane značajne preporuke lokalnim samoupravama među kojima su i da se shvati potreba intenzivnijeg uključivanja žena u medijske sadržaje kroz teme od javnog interesa, da se podrže inicijative lokalnih medija za uklanjanje rodnih stereotipa u medijskim sadržajima i podrška lokalnim medijima za nesenzacionalističko izveštavanje o nasilju nad ženama.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa