23. mart 2023.23. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREDSTAVLjENI REZULTATI PROJEKTA AHEAD U ZZJZŠ

Šta su medicinske pustinje i gde je rešenje

Od 25 regiona u Srbiji, 5 su prepoznati kao medicinske pustinje. Mačvanski okrug je jedan od njih. Rizične su opštine na periferiji: Mali Zvornik i Ljubovija, gde postoji deficit kadra
U Svečanoj sali Zavoda za javno zdravlje Šabac (ZZJZŠ), predstavljeni su rezultati projekta AHEAD, koje je Medijski edukativni centar sproveo od aprila 21. do januara 2023. godine.

Šta su medicinske pustinje i gde je rešenje?
- Medicinske pustinje predstavljaju područje u kome stanovništvo nema odgovarajući pristup medicinskim ustanovama što, između ostalog, znači da ne mogu da dođu na vreme do lekara. Razlozi mogu biti mnogobrojni, a među njima se izdvaja neravnomerna raspodela doktora. Dok je u pojedinim regionima broj lekara opšte prakse ili specijalista na 100.000 stanovnika veći od republičkog proseka, u drugima je višestruko manji. Istovremeno, broj pacijenata na jednog lekara drastično se razlikuje od regiona do regiona, istakao je Miomir Rajčević, predsednik Medijskog edukativnog centra.

O načinu na koji bi mogla da se unapredi zdravstvena zaštita u Mačvanskom okrugu govorila je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, predstavljajući izazove sa kojima su se susretali, kao i moguća rešenja.

- Mislim da je budućnost u jačanju službi za kućno lečenje i negu jer je sve više članova porodice zaposleno i nemaju vremena da brinu o svojim najbližima. Takođe, mogućnost izbora izabranog lekara dovodi do preopterećenosti lekara u gradu i smanjenje broja opredeljenih pacijenata u seoskim ambulantama. Taj problem smo prevazišli tako što smo zatvorili deset seoskih ambulanti. Danas radi 19 od prethodnih 29. Takođe, uočili smo da dvojna dokumentacija koja se vodi i elektoronski i papirni karton dodatno opterećuje lekara i medicinsku sestru. Naš predlog je da se radi samo elektronski karton. Obradovali smo se kada se pojavio E recept za hronične bolesnike, koji smanjuje opterećenje zdravstvenih radnika. Umreženost je takođe veoma važna, mobilni timovi, kao i telemedicina.

Foto: "Glas Podrinja"


Prema rečima direktora ZZJZŠ dr Branka Vujkovića, Šabac nije prepoznat kao medicinska pustinja u Mačvanskom okrugu, za razliku od opština na periferiji Okruga.

- To su Mali Zvornik i Ljubovija, gde je najizraženiji deficit kadra. Verujem da će reorganizacija primarne zdravstvene zaštite rešiti izazove sa kojima se susreću naši korisnici. Međutim, problem medicinskih pustinja nije prisutan samo u Srbiji. Nekoliko regiona EU i zemlje kandidati suočavaju se sa neadekvatnim pristupom zdravstvenim uslugama u određenim lokalitetima koji se karakterišu sve manjim brojem lekara, neadekvatnim sastavom timova zdravstvenih radnika i nedovoljnim pristupom digitalnim tehnologijama koje bi mogle podržati efikasnije pružanje zdravstvene zaštite u zajednici, istakao je dr Vujković.

Identifikovano je pet medicinskih pustinja među 25 regiona u Srbiji: Mačvanski, Šumadijski, Moravički, Srednjo-banatski i Podunavski okrug. Činjenica koja povezuje ova područja je manjak lekara, ili njihova opterećenost. U Mačvanskom okrugu radi 34 lekara opšte prakse na 100.000 stanovnika, što je više od dva i po puta manje nego u Pčinjskom regionu, koji ima najveći broj ovih lekara. Istovremeno, u ovom delu Srbije jedan lekar opšte prakse ima 2.984 pacijenta, što je najveći broj u celoj Srbiji.


Evaluator projekta, dr Miloš Tošić, naglasio je da je odlazak stručnog kadra ključan za formiranje medicinskih pustinja.

- Samom evaluaciom doći ćemo do saznanja kako zdravstveni radnici ili donosioci odluka na lokalnom nivou vide problematiku medicinskih pustinja, kao i kakvi bi bili predlozi za prevazilaženje problema. Ono što je identifikovano za nastanak medicinskih pustinja je odlazak profesionalnog kadra u inostranstvo.

U ime Medijskog edukativnog centra, Miomir Rajčević uručio je zahvalnice saradnicima na projektu: dr Branku Vujkoviću, dr Jasmini Stanković, dr Katarini Šimon i glavnoj sestri šabačkog Doma zdravlja Dragani Simeunović.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa