23. mart 2023.23. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Projekat odvajanja „O-dva-ja-mo“ u Šapcu

Značaj separacije kućnog otpada

Grad Šabac aktivno učestvuje u realizaciji projekta koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršu Evropske unije i Ambasade Kraljevine Švedske. Prvi korak bio je podela kanti za domaćinstva u Mesnim zajednicama tokom decembra protekle godine
Od novembra 2022. godine, 17 opština i gradova, među kojima je i Šabac, počelo je sa sprovođenjem sakupljanja reciklabilnog otpada odvojenog u domaćinstvima sa ciljem da što manje ovog otpada završi na deponijama u okviru projekta „O-dva-ja-mo“.

Grad Šabac aktivno učestvuje u realizaciji ovog projekta koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršu Evropske unije i Ambasade Kraljevine Švedske. Prvi korak bio je podela kanti za domaćinstva u Mesnim zajednicama tokom decembra protekle godine.

-Selekcija otpada je veoma važan segment kako bismo više reciklirali, a manje otpada bilo na regionalnoj deponiji Srem-Mačva. Grad je dobio značajne podsticaje od Ministarstva zaštite životne stedine i EU, a na nama je da realizacijom projekta načinimo značajne pomake u zaštiti životne sredine. To je tema o kojoj se često govori i naravno da svi želimo da živimo u čistoj, uređenoj sredini. No, mnogo toga zavisi od nas, te pozivam sve sugrađane da zajedno učestvujemo u ovom projektu i da odvajamo otpad. Ponavljam, cilj je da se više reciklira, a da otpada bude sve manje - rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Kako bi građani bili detaljnije upoznati sa projektom i značajem zaštite životne sredine, na gradskom trgu u Šapcu održana je promocija „O-dva-ja-mo“. Ovom prilikom Šapčani su mogli da saznaju kako kao savesni pojedinci učestvuju u aktivnostima projekta i da se detaljnije informišu o važnosti separacije kućnog otpada.

-Projekat je od izuzetnog značaj za lokalne sredine i za celokupnu Srbiju. Grad Šabac aktivno učestvuje, te su nabavljene kante za separaciju otpada, kamioni za odvoženje otpada i kontejneri. Ovo je samo jedan od projekata koji ćemo sprovoditi zajedničkim delovanjem – istakao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Čarkić.

Programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena Delegacije EU Antoan Avinjon veruje da će realizacije projekta u Šapcu biti uspšena, i da će građani biti zainteresovani za separaciju otpada.

-Ideja je da se primarni otpad odvaja kako bi manje bilo na deponijama. Održavanje deponija i njihova sanacija je veoma skupa, te je bolje i praktičnije da ih bude manje. Reciklažom stvaramo nova radna mesta, doprinosimo razvoju ekonomije i zaštiti životne sredine. EU je investirala osam miliona evra u projekat, a deo finansiraju lokalne samouprave i resorno Ministarstvo – naglasio je Avinjon.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa