23. mart 2023.23. mar 2023.
Mačvanka i Veliki prota u zdanju Konaka
OPŠTINA VLADIMIRCI: PROMOCIJA KNjIGA MAGISTRA SLOBODANA LALE SMILjANIĆA

Mačvanka i Veliki prota u zdanju Konaka

Zaljubljenik u tradiciju i njene vrednosti, magistar Slobodan Lala Smiljanić je u roman „Mačvanka“ ugnezdio glavni lik Krstinu kao junakinju koja je srž romana kao važna uloga u životu ostalih ovog porodičnog, društvenog a manje ljubavnog romana. Nekoliko priča se odvija istovremeno u Mačvi koja se nudi čitaocu kroz priče o selu i to od ratova, porodične deobe, događaja i sudbine običnih ljudi, njihove svakodnevnice ali i lično iskustvo samog autora a prisutni su i tumačenja mističnih pojava poput snova, slutnji, predskazanja, opet sve što krasi stvaranje Slobodana Lale Smiljanića. Čar daje i lično učešće u romanu dodatno obogativši i produbivši interesovanje čitalaca, ustvrdio je govoreći o „Mačvanki“ i „Velikom proti“ istoričar Dejan Živanović.

O romanu „Veliki prota“ istoričar je besedio da Nikola Smiljanić, potonji prota, junak oba srpska ustanka, rođen je 1760. godine od oca Gligorija i majke Smiljane u Badovincima, prvo nosio prezime Bujuklić u ranim godinama života a potom kada se majka posle smrti muža vratila u rodni Belotić a po majčinom imenu menja prezime u Smiljanić. Junački je u Prvom srpskom ustanku operisao u šumi Kitog a i u Drugom ustanku učestvovao je u borbi sa Turcima. Otrovao ga je 1815. godine Marko Štitarac a po nalogu Miloša Obrenovića. Autor romana vešto se bavi istorijom svoje porodice i rodonačelnika familije Smiljanić prote Nikole. Tako je pleo i priču o Velikom proti hronološkim redom a opet iz autorskog ugla i viđenja u punoj širini, sa željom da sačuva duh naroda.

Uz zavidan broj onih koji su prisustvovali večeri u zdanju Konaka biblioteka Diša Atić je priredila još jedno veče za pamćenje, besprekornom organizacijom.
S.K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa