26. januar 2012.26. jan 2012.
PROŠIRENjE KANALSKE MREŽE

VODA DO SVAKE NjIVE

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede ovogodišnjim budžetom za navodnjavanje opredeljeno 50 miliona evra. Srbija je među poslednjima u Evropi po procentu zemljišta koje navodnjava. Izgubljeno najmanje pola milijarde evra godišnje
Da bi se broj navodnjavanih parcela koji se trenutno kreće oko 100.000 povećao na 1,1 milion hektara, potrebno je manje od milijardu i po evra investicija. Za sprovođenje tog plana biće potrebne četiri godine. Pored redovnog održavanja i čišćenja kanala koji služe za odvodnjavanje i navodnjavanje potrebno je i proširiti kanalsku mrežu. Trenutno na teritoriji opština Vladimirci, Bogatić, Koceljeva, Šabac i deo Sremske Mitrovice u Mačvi postoji oko 200.000 hektara i blizu 2.000 kilometara kanalske mreže, sa crpnim stanicama, potpunom infrastrukturom i objektima. Za njihovo održavanje zaduženo je Vodoprivredno preduzeće „Sava“ Šabac, čija je osnovna delatnost održavanje i uređenje rečnih korita reka i obaloutvrda. Ono je kadrovski i tehnički opremljeno za odbranu od poplava.
- Radi se o veoma kompleksnom hidromeliorativnom sistemu, jednom od najsloženijih u Srbiji. Iako je ranije bila u veoma lošem stanju, poslednjih desetak godina kanalska mreža je dosta unapređena. Svakako, nije na očekivanom nivou zbog nedovoljnog priliva novčanih sredstava, ali je redovno održavamo. U prilog tome govori i podatak da 2006. i 2010. godine kada su bile izrazite poplave, na našem području nije bilo poplavljenih obradivih površina, ističe direktor šabačkog Vodoprivrednog preduzeća „Sava“ Dragan Topalović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa