30. mart 2023.30. mar 2023.
Foto: Škola primenjenih umetnosti

Foto: Škola primenjenih umetnosti

Izložba Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti u SKC-u

Kontinuitet kvaliteta predstavljen u Beogradu

„U godini u kojoj Škola primenjenih umetnosti obeležava jubilej, 30 godina postojanja, ponosni smo na naše rezultate, a posebno ponosni na kontinuitet rada sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku“, istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić
U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, u okviru izlagačkog ciklusa Afirmacija mladih po jedanaesti put predstavljena je izložba fotografija Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti iz Šapca.

„Tematski opus izloženih radova kreće se od minimalistički komponovanih detalja, izvučenih iz konteksta i svedenih do apstrakcije, preko portreta iznijansiranih emotivnih stanja, zatim lirskih prizora, prigušenih smirenih tonova, sve do dramatičnih perspektiva urbanog pejzaža“, navodi profesor Mihailo Simović autor postavke.

Foto: Škola primenjenih umetnosti


-I ova jedanaesta izložba fotografija predstavlja jedno novo i jedinstveno iskustvo za mene lično, ali i za polaznike sekcije za fotografiju. Srećna galerija Studentskog kulturnog centra u Beogradu baštini dugu tradiciju, u ovoj galeriji su izlagali i izlažu neki od najznačajnijih predstavnika domaće i međunarodne likovne scene. Radost koju naši učenici osećaju kada vide svoje radove na izložbi prenosi se i na nas njihove nastavnike i mentore i motiviše nas da sa još većim elanom pristupamo osetljivom i zahtevnom poslu obrazovanja mladih likovnih stvaralaca, kako bismo im pružili priliku da svoj likovni potencijal razvijaju na najbolji način u skladu sa svojim senzibilitetom – izjavio je mentor sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti Mihailo Simović.

Foto: Škola primenjenih umetnosti


36 fotografija mladih autora u SKC-u
Na izložbi „EHO“ je prikazano 36 fotografija mladih autora, učenika i učenica od prvog do četvrtog razreda Škole primenjenih umetnosti. Dugogodišnja saradnja važan je segment afirmacije mladih talentata.

„Ovo je moja prva izložba u SKC-u, smatram je jedinstvenom prilikom da naučim nešto novo, steknem nova znanja. Drago mi je što nam škola omogućava da kroz ovakve izložbe stičemo dragocena iskustva. Pored pohvala koje dobijamo za svoje radove, svaka kritika je dobrodošla i pomaže nam da svoj rad unapređujemo i usavršavamo.“ (Lazar Radivojević, učenik i polaznik Sekcije)

-Praćenje rada mladih umetnika, studenata akademija, srednjih i viših škola likovnih i primenjenih umetnosti i pružanje mogućnosti za afirmaciju najtalentovanijih, kroz izložbe njihovih najkvalitetnijih ostvarenja, jedna je od osnovnih strategijskih smernica Srećne galerije SKC-a, pa je shodno tome, i kvalitet koji, iz godine u godinu pokazuju ovi mladi fotografi, našao svoje mesto na ovoj, sada već tradicionalnoj izložbi. Profesor Simović navodi da ove fotografije karakteriše „neusiljenost izraza, svojstvena autorima mlade generacije, kao i težnja ka spontano komponovanim kadrovima, neopterećenim strogim pravilima i definicijama“, sa čime se možemo složiti, ali samo u kvalifikovanju ovih radova kao zaista izuzetno uspešnih ostvarenja u domenu fotografije. Jer, ako ne bismo imali uvid i podatke o autoru, većinu radova sa ove izložbe mogli bismo prihvatiti kao delo zrelog umetnika fotografije – rekao je urednik programa Srećne galerije SKC Beograd Milosav Pješčić dodavši da su učenicima značajna podrška i „vetar u leđa“ profesori i uprava škole.

„Ovo je druga izložba fotografija na kojoj izlažem. Imala sam priliku da učestvujem u postavljanju radova i da steknem nova poznanstva. Izložba je u veoma posećenoj galeriji i za mene predstavlja izuzetno iskustvo.“ (Hana Nahodović, učenica i članica Sekcije)


Zahvalnica za višegodišnju podršku
Povodom 30 godina rada Škole primenjenih umetnosti, na otvaranju izložbe direktorka škole Nevenka Đokić je uručila zahvalnicu uredniku Srećne galerije SKC-a Beograd Milosavu Pješčiću za višegodišnju podršku izlagačkoj delatnosti i afirmaciji učeničkog stvaralaštva u oblasti fotografije.

Milosav Pješčić, Nevenka Đokić i Mihailo Simović, Foto: Škola primenjenih umetnosti


-U godini u kojoj Škola primenjenih umetnosti obeležava jubilej, 30 godina postojanja, ponosni smo na naše rezultate, a posebno ponosni na kontinuitet rada sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, koju sa velikom posvećenošću i istrajnošću razvija i snaži profesor Mihailo Simović. Ako fotografiju sagledavamo kao svojevrsno multimedijalno putovanje kroz vreme, tokom ovih jedanaest godina zajedničkog putovanja, učenici su nam omogućavali da vizure vremena, ljude i okruženje, posmatramo kroz njihov objektiv i hvala im na tome, kao što želim da zahvalim i uredniku Srećne galerije Mikiju Pješčiću, čoveku koji je odmah prepoznao potencijal i kvalitet rada mentora Mihaila Simovića i njegovih učenika i koji evo već jedanaest godina promoviše duh kreativnosti mladih u oblasti fotografije – istakla je direktorka i pojasnila da se ovogodišnja postavka može posmatrati sa dva aspekta.

Na izložbi svoje radove prestavili su: Hana Nahodović, Sara Antonić, Lazar Radivojević, Jana Jelesić, Sara Mladenović, Jelena Mijailović, Nevena Ostojić, Kristina Jeremić, Ana Đorđević, Petar Petrović, Anja Jovanović, Todor Srnić, Lea Haračić, Anamarija Fejzić, Andrea Bugarčić, Nikola Kovačević, Anastasija Đekić, Lea Haračić, Đorđe Petrović, Vuk Arsenović, Nemanja Jelić i Elena Petrović.


-Eho/odraz onoga što je iza objektiva na svakoj od fotografija i kao eho svega dostojnog i lepog kojeg su nam darovali tokom jedanaest godina učenici Škole primenjenih umetnosti, zajedno sa svojim mentorom Mihailom Simovićem.

Izložba će biti otvorena do 27. marta 2023. godine.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa