26. januar 2012.26. jan 2012.
MEĐUOPŠTINSKI ISTORIJSKI ARHIV ŠABAC

REALIZOVANI PLANOVI

U protekloj godini obrađeno oko sto metara arhivske građe. Ostvaren sopstveni prihod od 500.000 dinara. Organizovane četiri izložbe iz arhivskog fonda. Tokom 2012. godine akcenat na izradi i sređivanju analitičkog materijala
Kada je reč o osnovnoj delatnosti evidentiranju, zaštiti i preuzimanju arhivske građe sa teritorije Okruga, u toku 2011. godine, po rečima direktora Međuopštinskog istorijskog arhiva iz Šapca, Radomira Petrovića, dosta je urađeno. Izvršen je pregled u 80 registratura, preuzeta arhivska građa od 10 stečajnih poverilaca, sređena dokumentacija šabačke Više tehnološke škole strukovnih studija, skupštinski materijal do 1990. godine.
- Obradili smo oko 100 metara arhivske građe. Sav ovaj materijal je prebačen u arhiv i uz adekvatnu obradu smešten u naš depo. Ono što nije zanemarljiv podatak, je da smo ostvarili sopstvene prihode u visini od 500.000 dinara. Od toga smo deo potrošili na nabavku kutija, podmirivanje troškova prevoza, smeštaja arhivske građe, dok je ostatak od 300.000 dinara uložen u redovan rad Arhiva. Dakle, u toku finansijski izuzetno nepovoljne godine, uspeli smo malim delom da doprinesemo rasterećenju budžeta grada ““ kaže Petrović.
Protekle godine Arhiv je posetilo 78 istraživača. Najveće interesovanje vladalo je za dokumentaciju koja se tiče oduzimanja imovine od strane države po okončanju Drugog svetskog rata. Pored toga, u ovoj instituciji kulture, posebno su ponosni na činjenicu, da je film o šabačkim Jevrejima autora Žane Vojinović i Stevana Marinkovića, većim delom realizovan zahvaljujući građi koja se čuva u njihovim depoima.
- Posebnu pažnju smo usmerili na sređivanje građe bivših sreskih narodnih odbora: Bogatić, Ljubovija, Krupanj, Loznica, u periodu od okončanja Drugog svetskog rata do 1962. godine. Ovo je uslovljeno velikim interesovanjem naših građana prethodnih godina, za sve podatke koji imaju veze sa konfiskacijom, sekvestracijom, nacionalizacijom ili imovinom Jevreja koja je takođe potpadala pod taj sekvestar oduzimanja imovine u korist države ““ objašnjava Petrović, i ističe da je od prošle godine korisnicima arhivske biblioteke na raspolaganju još oko dvesta novih naslova stručne literature.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa