26. januar 2012.26. jan 2012.
KANCELARIJA ZA MLADE

ŠABAC IZ DRUGOG UGLA

U planu izrada lokalnog akcionog plana za mlade koji će poslužiti kao osnov za širenje Kancelarije kao resursnog centra za mlade preduzetnike, karijerno vođenje i profesionalnu orijentaciju. Sa ciljem popularizacije umetnosti, nauke i unapređenja kulture mlađe populacije u maju planirana realizacija projekta “Muzej svuda“. U toku osmišljavanje turističke ponude za mlade regiona koja bi trebala da prikaže Šabac iz novog ugla
Sa jedinstvenim programima u Srbiji “Šabac grad znanja“ i “Leto u gradu znanja“ Kancelarija za mlade je postala jedan od stabilnih partnera svih ustanova na gradskom nivou koje se bave obrazovanjem i vaspitanjem mladih, ili su uključeni u neki vid omladinske politike. Na taj način uveli smo neformalno obrazovanje ne samo u okviru školskog programa, već i u toku slobodnog vremena u vidu besplatnih letnjih radionica.
U skladu sa ovim, trebalo bi napomenuti, da smo prošle godine na Saboru učitelja, za letnju školu “Zanimljiva nauka“ koja je organizovana u saradnji sa Savezom učitelja Šapca, pod rukovodstvom mr Tatjane Marković Topalović, od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja dobili priznanje za projekat koji je najviše doprineo obrazovanju a ujedno povezao različite organizacije u jedinstvenu celinu. Međutim, iako smo ponosni na ovu nagradu, najbitnije nam je da smo kroz ove radionice uspeli da ostvarimo svoj osnovni cilj, a to je unapređenje opšteg znanja kod mladih ali i praktičnih veština ““ kaže koordinatorka rada šabačke Kancelarije za mlade Ana Lazić.
Kada se već govori o saradnji sa školama, nije naodmet pomenuti da je u toku prošle godine, kroz različite seminare i radionice veliki broj školaraca obučen za vršnjačke edukatore. Stvorena je i zavidna “baza“ volontera koja sada broji oko 400 osoba.
- Vršnjački edukatori su od posebnog značaja u životu mladih, jer oni na najbolji način u svojoj okolini mogu da šire novostečena znanja. Na taj način konstantno rade na prevenciji bolesti zavisnosti, na unapređenju reproduktivnog i seksualnog zdravlja, na aktivnom učešću mladih u donošenju odluka i participaciji u životu lokalne samouprave. Kada je reč o volonterima, moram da napomenem da je polovina od ukupnog broja već učestvovala prilikom organizacije različitih manifestacija i akacija koje smo sprovodili tokom godine, objašnjava Lazićeva.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa