13. april 2023.13. apr 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

GRADONAČELNIK PAJIĆ SASTAO SE SA PREDSTAVNICIMA ROMSKIH UDRUŽENjA

Cilj nam je da svi budemo jednaki

Cilj nam je da svi u gradu budemo jednaki, da romska zajednica ima ista prava kao i sve druge zajednice. Zato smo u prethodnom periodu mnogo radili na poboljšanju ekonomskog statusa Roma. Brinuli smo o školstvu, zdravstvu i radili na rešavanju svih važnih pitanja ove populacije
Povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić upriličio je sastanak sa predstavnicima romskih udruženja. Razgovorali su na teme koje su bile od značaja u prethodnom periodu, kao i o planovima koji bi Rome u potpunosti integrisali u naše društvo.

- Cilj nam je da svi u gradu budemo jednaki, da romska zajednica ima ista prava kao i sve druge zajednice. Zato smo u prethodnom periodu mnogo radili na poboljšanju ekonomskog statusa Roma. Brinuli smo o školstvu, zdravstvu i radili na rešavanju svih važnih pitanja ove populacije. Materijalno smo pomogli i studente i srednjoškolce. Kroz projekat „Podrška za samostalni život – Novi početak“ koji se finansira sredstvima EU i Grada Šapca gradimo 23 stambene jedinice namenjene i zbrinjavanju pripadnika romske populacije. Deset pripradnika ove populacije radi u javnim preduzećima našeg grada i ima sigurne izvore prihoda, istakao je gradonačelnik Pajić.

Međunarodni dan Roma obeležava se u cilju promocije romske kulture, samim tim i podizanja svesti o problemima sa kojima se susreće romska zajednica, od kojih je najveći problem siromaštvo, navela je Dragana Stanković, koordinator za romska pitanja i potpredsednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Foto: Glas Podrinja, Hajdar Rapkić, predsednika Udruženja nacionalnih manjina Mačvanskog okruga


- Ovim putem poručujem svim mladim Romima i Romkinjama koji studiraju, koji planiraju da upišu, ili su završili studije, da su im vrata Gradske uprave kao i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine otvorena, da smo tu da ih podržimo, zato što je obrazovanje ključ za izlazak iz siromaštva, navela je Stanković.

Prema rečima Hajdara Rapkića, predsednika Udruženja nacionalnih manjina Mačvanskog okruga, mnogo toga je urađeno na putnoj infrastrukuri, uličnoj rasveti, kao i rešavanju komunalnih problema.

- Hteo bih da se zahvalim Gradskoj upravi na svemu što je učinila u naselju Šumice. Bio je mrak, deca su dolazila prljava u školu, gradska deca nisu htela da se druže sa njima, psi su ih napadali... Danas je naselje osvetljeno, dobili smo kontejnere za smeće, put se redovno nasipa rizlom, istakao je Rapkić.
Dragica Jovanović iz Udruženja Mišar navodi da je Grad Šabac značajno pomogao i naselje Mišar.

- Uvedena je gradska voda, urađena rasveta, obezbeđen prevoz dece od kuće do škole. Vidi se pomak i u radu i u školovanju. Imamo zaposlenih, kao i onih koji nastavljaju školovanje. Kod Roma je došlo do buđenja svesti da je za njih bolje da se školuju i rade, nego da budu korisnici socijalne pomoći. Zaključili su da treba da se bore i da nastave borbu, poručila je Jovanović.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa