13. april 2023.13. apr 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

USKRŠNjA PRIČA

Kobila Drinka i traktor zadrugar

Uskršnji praznici su Bogom dani da se odmori pred obimne prolećne poslove u selima Posavine ali i da se okupi familija, rodbina, pita za zdravlje i priseti dobrih starih vremena. Iz pripovedanja starina izviru i zaboravljene priče a kao da su bile juče.

U jednom od sela uz Dobravu živela imućna familija koja je imala prvi traktor Zadrugar koji se palio na šajbnu. I bi sve lako dok snage beše a onda se vazda domišljati seljani dosetiše kako se efektno može rešiti povlačenje jedeka, pošto je bilo sve samo ne lako. Imali su i ćudljivu kobilu Drinku koja je bila skoro neukrotiva pa am sa nje nisu ni skidali . I iz paljenja u paljenje Zadrugara koji je imao metalno sedlo i prepoznatljivi dugi volan sa strane, Drinka se naviknu pa je sama stajala uz traktor i narodski stukala , odnosno vraćala unazad do jedeka a potom kad bi je kandžijom ubedili da krene traktor se palio kao na ključ a Drinka mirno odlazila u štalu. I tu nije kraj uloge Drinke, kada se išlo u oranje išla i ona da ako se traktor ugasi nađe se tu da pripomogne.

Za poređenje sa sadašnjim pametnim traktorima Zadrugar je vozio jedan čovek a drugi je držao kraj od jedeka i na uvratinama povlačio ga da podigne plug a potom ga u novu brazdu spusti. Čudo tehnike za to vreme ali se pokrenuti bez Drinke nije mogao.

Samo jedna od brojnih priča koje su se ispredale na Uskrs uz šarana jaja i domaću rakiju i tradicionalni pozdrav, HRISTOS VOSKRESE, VAISTINU VOSKRESE. Pa tako i kobila i traktor stigoše u priču koja će nadamo se skinuti prašinu zaborava i sa Drinke i sa Zadrugara.
HRISTOS VOSKRESE, VAISTINU VOSKRESE.
SRETEN KOSANIĆ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa