20. april 2023.20. apr 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba na Trgu u Šapcu: arheološko nalazište Šanči na u Desiću

Svetilište staro hiljadama godina

„Verujemo da je ono bilo ozbiljan građevinski poduhvat za period od pre nekoliko hiljada godina i da je bilo od velikog značaja za širu društvenu zajednicu tog doba“, rekao je muzejski savetnik i arheolog Momir Cerović
Prva arheološka istraživanja na potesu Parlozi u selu Desiću, kao i na samoj Šančini, vršena su 1967. godiine, a pet decenija kasnije 2017, Narodni muzej u Šapcu je pokrenuo projekat „Arheološka istraživanja lokaliteta: Parlozi, Šančina, Paripovac u Desiću kod Šapca“, pod rukovodstvom muzejskog savetnika Momira Cerovića. Ideju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Šabac.

Arheološki nalazi prikupljeni još davne 1967. ukazali su da je deo kod lokaliteta Šančina bio nastanjen od kraja vinčansko-pločničke faze“, te su naredna istraživanja dovela do značajnih arheoloških otkrića, jedinstvenih u Srbiji i šire. U petnaest arheoloških sondi i tri rova ukupne površine preko 315 m², istraženih na platou centralnog uzvišenja, u šancu i na bedemu otkriveni su ostaci impozantnih građevinskih struktura, kao i veći broj fragmenata keramičkih posuda različitih oblika i zapremine. Muzejski savetnik Momir Cerović ističe da je potencijalno reč o svetilištu.

-Svetilište je jedno moguće čitanje lokaliteta. Verujemo da je ono bilo ozbiljan građevinski poduhvat za period od pre nekoliko hiljada godina i da je bilo od velikog značaja za širu društvenu zajednicu tog doba. To je vreme ranog bakarnog doba (eneolita), 4300 - 4050. godine pre nove ere, kada su ljudi koristili veoma primitivan alat sačinjen od kamena, kosti. Sa tim alatom iskopati šanac četiri metra dubok je zaista impozantno. Zbog toga verujemo da je od izuzetnog značaja za tadašnje ljude – naglasio je Cerović i dodao da se nada se će istraživanja biti nastavljena.

Dosadašnja istraživanja predstavljena su na Trgu u Šapcu kako bi se široj javnosti predstavili rezultati i sugrađani detaljnije upoznali sa lokalitetom i njegovim značajem. Izložbu čine dvadeset panoa na kojima je, osim stručnih tekstova, kroz niz fotografija prezentovano višegodišnje arheološko istraživanje ovog izuzetno značajnog praistorijskog nalazišta.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić najavio je podršku Grada i u vidu monografije o lokalitetu.
-Ovo je zaista nesvakidašnja izložba o lokalitetu u Desiću gde nalazi značajno arheološko nalazište koje godinama istražuje gospodin Cerović i Narodni muzej u Šapcu. Kroz podršku mislimo o prošlosti, ali i o budućnosti grada. U monografiji koju će Grad podržati biće sabrana istraživanja o lokalitetu i saznanja koja su potvrđena i od svetskih relevantnih instituta – dodao je gradonačelnik.

Postavka je svečano otvorena u okviru obeležavanja Dana grada Šapca u kom učestvuju sve ustanove kulture predstavljajući raznovrsne sadržaje i programe.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa