20. april 2023.20. apr 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba u Međuopštinskom istorijskom arhivu „Stara štampa“

140 godina Šabačkog glasnika

„Kao arhivsko – bibliografski rariteti, sačuvani pojedini primerci čistova i časopisa predstavljaju danas vredan izvorni materijal o vremenu, ljudima i raznim zbivanjima u Šapcu i Podrinju“, istakla je autorka postavke Gordana Filipović
Međuopštinski istorijski arhiv za sugrađane povodom Dana grada pripremio je izložbu „Stara štampa: 140 godina Šabačkog glasnika“ na kojoj su predstavljeni izvodi iz štampe ovog lokalnog lista čije se prvo izdanje našlo pred čitaocima davne 1883. godine.
Autorka postavke Gordana Filipović navodi da se kroz štampu mogu iščitati brojni događaji, društvene prilike i pratiti razvoj grada. Kao posebnost ističe pasoš o putovanju Avrama Petronijevića i Cvetka Rajevića u Rusiju kada je u Kneževinu Srbiju doneta prva štamparska mašina.

-Prva štamparija u Šabac stigla je 1881. godine, samo dve godine pre prvog izdanja Šabačkog glasnika koji je svojevrsna hronika koja beleži značajne događaje u gradu. U kontinuitetu je izlazio sve do Prvog svetskog rata. Nažalost, prvi prvimerak Šabačkog glasnika nije sačuvan. Kao arhivsko – bibliografski rariteti, sačuvani pojedini primerci listova i časopisa predstavljaju danas vredan izvorni materijal o vremenu, ljudima i raznim zbivanjima u Šapcu i Podrinju- istakla je autorka postavke.

Direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Svetlana Stanković naglasila je značaj postavke u sagledavanju štampe i aktivnosti Arhiva u domenu čuvanja važnih i retkih dokumenata, ali i prezentovanja javnosti.

-Ono što je izloženo u oviru postavke je značajno za kulturu i istoriju grada. Želeli smo da pokažemo da čuvamo vredne spise i dokumente za prošlost Šapca. Ovo je samo jedna u nizu od planiranih izložbi Arhiva u ovoj godini – dodala je direkorka Arhiva i pozvala sve sugrađane da pogledaju postavku.

Izložbu „Stara štampa: 140 godina Šabačkog glasnika“ svečano je otvorio zamenik gradonačelnika Blaža Knežević.

Zainteresovani Šapčani i Šapčanke postavku mogu pogledati u Međuopštinskom istorijskom arhivu u narednih mesec dana.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa