20. april 2023.20. apr 2023.
Foto: www.macvainfo.rs

Foto: www.macvainfo.rs

Bogatić među prvima u Srbiji sprovodi pripremne aktivnosti

PU „Slava Ković“ učesnik projekta „Značaj praćenja linearnog rasta dece“

Cilj pravilnog praćenja rasta dece u predškolskim ustanovama je blagovremeno otkrivanje smanjenja funkcije lučenja hormona rasta koji može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Nakon ustanovljavanja eventualnog problema, može se na vreme početi sa adekvatnom hormonskom terapijom
Predškolska ustanova „Slava Ković“ učestvuje u projektu „Značaj praćenja linearnog rasta dece“, u okviru kojeg se svi zaposleni, pre svega medicinske sestre za preventivnu zdravstvenu zaštitu, upoznaju sa značajem redovnog praćenja rasta i razvoja deteta. Trebalo bi da se realizuje na teritoriji cele zemlje, a ustanova u Bogatiću prva je počela sa sprovođenjem pripremnih aktivnosti. Cilj edukacije u predškolskim ustanovama je blagovremeno otkrivanje smanjenja funkcije lučenja hormona rasta koji može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Sprovodi se u saradnji sa Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije i Udruženjem pedijatara endokrinologa sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ na Novom Beogradu.

Reagovanje na vreme
-Redovnim praćenjem rasta dece može se ustanoviti eventualno postojanje ovog problema i početi sa adekvatnom hormonskom terapijom još u predškolskom uzrastu. Ranije su se se ti problemi mogli ustanoviti kada dete napuni 11- 12 godina, što zna da bude kasno. Zato ovaj projekat ima toliki značaj i prepoznat je od strane ministarstava prosvete i zdravlja uz podršku Saveza udruženja medicinskih sestara Srbije na čelu sa Jadrankom Spasić i lekarima, pedijatrima endokrinolozima sa Instituta za majku i dete. Trebalo bi da se realizuje u svim predškolskim ustanovama na teritoriji Republike Srbije. Mi imamo tu sreću da je počeo od nas, PU „Slava Ković“ i još 13 predškolskih ustanova.
Uključeni smo u aktivnosti među prvima zahvaljujući angažovanju, trudu i kvalitetu rada, prepoznatom od strane tog udruženja- podvukla je direktorka PU „Slava Ković“ Lidija Simeunović.

Lidija Simeunović


Na poklon su dobili i profesionalni stadiometar kojim će medicinske sestre meriti decu, a uz saglasnost roditelja.

-Jednom godišnje ti rezultati merenja će se slati lekarima pedijatrima na Institut, a oni će, u skladu sa svojim procenama, ukoliko bude bilo potrebe, zvati roditelje određene dece za koju smatraju da postoje neka odstupanja u rastu, što i jeste smisao. Prema njihovim rečima, i da se samo jednom detetu na teritoriji Republike Srbije na ovaj način pomogne, to će biti veliki i značajan uspeh- naglasila je Simeunovićeva.

Sa Savezom udruženja medicinskih sestara Srbije, koji je inicirao projekat, imaju odličnu saradnju.

Kvalitet prepoznat
-Naše medicinske sestre za preventivnu zdravstvenu zaštitu i medicinske sestre koje rade u jaslicama stalno imaju svoje radove na tim susretima i mi jako dobro sarađujemo sa tim udruženjem. Zahvaljujući tim dobrim odnosima, pre svega kvalitetu našeg rada, mi smo prepoznati kao neko ko bi to prihvatio i radio na ozbiljnom nivou- istakla je ona.

Svi zaposleni učestvuju u projektu, a akcenat se stavlja na medicinsku sestru za preventivnu zdravstvenu zaštitu koja u saradnji sa medicinskim sestrama u jaslicama obavlja ceo taj posao i naravno, uz podršku vaspitnog osoblja. Obuke će se nastaviti, a očekivanja su da će projekat početi da se realizuje od septembra, o čemu će javnost i roditelji biti blagovremeno obavešteni


Početkom meseca, 7. aprila, osim za zaposlene, organizovana je i tribina za roditelje, pa su nakon obuke za vaspitno osoblje roditelji mogli da postave pitanja pedijatrima endokrinolozima.

-Ne znam koliko je poznato, ali samo tri takva stručnjaka su zaposlena, mislim da su sva tri u Beogradu. To je veoma značajno i za naše roditelje koji su mogli da iskoriste priliku da na lakši način dođu do odgovora na neka pitanja i probleme koji ih muče. Mi trenutno u ustanovi imamo jedno dete čiji se rast prati, tako da je ta majka bila prisutna i mogla je da podeli iskustvo sa drugim roditeljima- objasnila je direktorka Predškolske ustanove.

Svi zaposleni učestvuju u projektu, a akcenat se stavlja na medicinsku sestru za preventivnu zdravstvenu zaštitu koja u saradnji sa medicinskim sestrama u jaslicama obavlja ceo taj posao i naravno, uz podršku vaspitnog osoblja. Obuke će se nastaviti, a očekivanja su da će projekat početi da se realizuje od septembra, o čemu će javnost i roditelji biti blagovremeno obavešteni.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa