20. april 2023.20. apr 2023.
USVOJENI PRAVILNICI O UNUTRAŠNjOJ ORGANIZACIJI I SISTEMATIZACIJI RADNIH MESTA I O PLATAMA ZAPOSLENIH U OPŠTINSKOJ UPRAVI

Zarade niske, nedostaju kadrovi

Nedostatak ljudskih resursa postaje sve izraženiji problem. U ovom trenutku među deficitarnim kadrovima u ovoj lokalnoj samoupravi su građevinci, mašinci, pravnici...
Na dnevnom redu 89. sednice Opštinskog veća, održanoj prošle nedelje, našli su se pravilnici o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u lokalnoj upravi, opštinskom pravobranilaštvu, stručnim službama i posebnim organizacijama koceljevačke opštine, kao i o platama zaposlenih u opštinskoj upravi.

Prema rečima načelnika opštinske uprave neophodno je bilo da se po nalogu inspekcije pravilnici usklade sa zakonskim odredbama, posebno u delu broja samostalnih savetnika koji je ograničen na 20 posto od broja sistematizovanih radnih mesta službenika.

–Osim toga, nalog inspekcije je bio da uskladimo naš pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji sa zakonom o matičnim knjigama koji predviđa da matičar može biti samo za jedno matično područje i da mora imati zamenika- rekao je Slobodan Vasić i dodao da se prilikom izrade ovog dokumenta moralo voditi računa i o takozvanim kompentencijama.

–Ovim pravilnikom je određen opis radnih mesta, određena su zvanja i broj izvršilaca na svakom radnom mestu. Ne znači da po ovom pravilniku sva radna mesta moraju biti popunjena- pojasnio je Vasić.

Razmatrajući predloge ovih akata jedan od načelnika u opštinskoj upravi ocenio je da se, uz uvažavanje i zakona i inspekcije, mora voditi računa i o lokalnim specifičnostima i potrebama za funkcionisanje opštinske uprave.

–Ako gledamo pravilnik o platama zaposlenih u opštinskoj upravi, zakon o platama kaže da se ona sastoji iz osnovne plate i dodatka na platu. Naš pravilnik nije uvrstio jednu stvar koja stoji u zakonu i u posebnom kolektivnom ugovoru, a to je dodatak za dodatno opterećenje na radu. Smatram da bi to trebalo da stoji kao osnov ako se pojavi takva situacija i ako bude trebalo da se primeni- sugerisao je Miodrag Tadić.

On je tom prilikom izrazio mišljenje da koceljevačka lokalna uprava radi dobro, ali da uvek može i bolje.

Na prošlonedeljnoj sednici prisutni su diskutovali i o starosnoj strukturi zaposlenih, nedostatku mladih, stručnih kadrova kao i o visini plata koje su više nego skromne, što dodatno otežava angažovanje kvalifikovanih službenika.

Nema mnogo načina da se mladi i obrazovani, stručni ljudi privole da rade u opštinskoj upravi, jer su plate u njima veoma niske u odnosu na zarade koje im se nude u velikim firmama i na drugim radnim mestima.

Nedostatak ljudskih resursa postaje sve izraženiji problem. U ovom trenutku među deficitarnim kadrovima u ovoj lokalnoj samoupravi su građevinci, mašinci, pravnici...
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa