20. april 2023.20. apr 2023.
Nagrađen rad: Detalj iz manastira Studenica

Nagrađen rad: Detalj iz manastira Studenica

Uspesi učenika i profesora Škole primenjenih umetnosti

Mladi i duhovnost u savremenom svetu

„Ponosni smo na naše učenike i nastavnike jer, u vrlo osetljivom i materijalistički nastrojenom novom dobu, uspevaju da znanja i saznanja prenose i stiču kroz lepe, plemenite i dostojanstvene trenutke u školi“, istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti
Učenici Škole primenjenih umetnosti su osvojili dve nagrade i nekoliko pohvala na 31. Republičkom likovnom konkursu ,,Svetosavlje i naše doba“. Učenica Lena Gligorić osvojila je drugo mesto za sliku Detalj iz manastira Studenica, a njen profesor mentor je bio Mihailo Simović. Na pomenutom konkursu pohvalu za grafiku je dobio Luka Vojnović, čija je mentorka bila profesorka Nataša Jovanović.

30 godina postojanja i rada Škole primenjenih umetnosti
Škola primenjenih umetnosti ove godine obeležava tri decenije postojanja i rada i kako navode iz uprave ove obrazovne ustanove, posebno su ponosni na genereacije mladih talenata koje su stasavale pod njihovim krovom.
-Generacije mladih smo pripremali za život u znanju i dobru, kao čuvare tradicije koji budućnost oblikuju na zaostavštini svojih predaka. Ponosni smo na naše učenike i nastavnike jer, u vrlo osetljivom i materijalistički nastrojenom novom dobu, uspevaju da znanja i saznanja prenose i stiču kroz lepe, plemenite i dostojanstvene trenutke u školi. To je i karakteristika naše škole – saradnja, kvalitetan mentorski rad, veliko poverenje i poštovanje koje postoji između učenika i nastavnika – izjavila je direktorka: Škola primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.


-Ova nagrada predstavlja veliki podstrek i motivaciju za dalji rad. S obzirom na činjenicu da sam dosadašnje nagrade osvajala uglavnom sa digitalnim radovima, ova nagrada mi je posebno draga. Tema konkursa ,,Freske Svetog Save iz zadužbina Nemanjića” bila je veoma inspirativna, sliku sam radila akrilnim bojama, a izabrala sam detalj sa freske iz manastira Studenica, s obzirom da živopis Bogorodične crkve predstavlja najviši domet vizantijske umetnosti XIII veka. Veliku zahvalnost dugujem svom mentoru, profesoru Mihailu Simoviću koji mi je objasnio određene kanone freskopisanja i tehnike oslikavanja, kao i samoj školi koja podstiče naš rad i na najbolji način promoviše naša umetnička postignuća – istakla je učenica Lena Gligorić.

Lena Gligorić


Mihailo Simović, profesor praktičnog rada i Lenin mentor istakao je suptilnost i upečatljivost u radovima nagrađene učenice. Veruje da su pred njom novi uspesi i umetnički dometi.

-Sa puno truda i posvećenosti Lena je uradila repliku detalja veličanstvenog i vanvremenskog živopisa kraljeve crkve Manastira Studenica. Likovi Sv. Save i Sv. Simeona, i lik Sv. Georgija prikazan tek u naznakama, suptilno su oslikani, u stilu vizantijskog ikonopisa Renese Paleologa. Skladnog kolorita i znalački komponovan rad, zrelošću izraza uverava nas da Lena, mlada umetnica, koja je za svoje stvaralaštvo u oblasti grafičkog dizajna i ilustracije već višestruko nagrađivana ne republičkim i međunarodnim smotrama, i u oblasti tradicionalnog likovnog izraza sakralne umetnosti, može da dosegne visoke domete – dodao je profesor Simović.

Učenici umetničke škole postigli su uspehe i na 12. Kaligrafskom konkursu u okviru ovog konkursa“, te je učenica prvog razreda Tamara Savić osvojila je drugo mesto. Na istom konkursu pohvale su dobile Anđela Đorđić, Kristina Jeremić i Tada Savkić, a njihova mentorka bila je Nataša Jovanović koja je na ovom konkursu nagrađena kao najbolji mentor u oblasti kaligrafije.

Kaligrafija je pravi izazov za talentovanu decu. To je i način da, kroz lepo pisanje, a u vremenu novih tehnologija, sačuvamo svoj identitet


-Raduje me što su reči Svetog Save koje sam kaligrafski ispisala i posle toliko godina aktuelne, jer govore o tome da, ukoliko želimo da uspemo, moramo biti autentični u ostvarivanju ličnih potencijala. Posebno sam zahvalna svojoj školi i profesorki Nataši, koja sa nama vredno radi na očuvanju naše tradicije kroz izučavanje brojnih kaligrafskih pisama i koja nas podržava u razvijanju naših talenata – istakla je učenica Tamara Savić.

tamara Savić sa mentorkom Natašom Jovanović


Nagrađena mentorka i Tamarina profesorka kaligrafije Nataša Jovanović ukazala je na značaj negovanja kulturnog identiteta i lepog pisanja kod mladih u vremenu informacionih tehnologija.

-Kaligrafija je pravi izazov za talentovanu decu. To je i način da, kroz lepo pisanje, a u vremenu novih tehnologija, sačuvamo svoj identitet. U školi sam formirala kaligrafsku sekciju na koju učenici rado dolaze, pa sam se pitala, birajući radove za ovaj konkurs, kako ću između toliko lepih, izabrati onaj najlepši, po svojoj poruci, različitosti, jer svi su bili izbrušeni dragulji. Tamarin uspeh me ne iznenađuje, nju odlikuje posvećenost, istrajnost, sigurnost i ljubav prema radu. Uvek prisutna, odgovorna, ponekad tiha i nenametljiva, a onda zablista i iznenadi svojim sposobnostima. Kod Tamare je prisutan savršen spoj talenta i rada.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa