9. februar 2012.9. feb 2012.
FILIPINI

MANILA SA TRI LICA

Manila je glavni grad Filipina. Ima 12 miliona stanovnika, reku Pasig i prugu od koje počinje sirotinjska četvrt. Prostor između daščara i kućica sa limenim krovom ispunjen je mnoštvom golišavih Filipinaca i bosonoge dece koja svakodnevno ispraćaju i dočekuju vozove.
Paradoksalno zvuči izjava domaćina da su baš oni najsrećnija sirotinja na svetu! Sa izvesnom dozom revolta je govorio da ih je država bezbroj puta preseljavala u pristojne stanove radničkih naselja. Naravno da je bilo bezuspešno ““ jer posle jedne ili dve noći provedene u „standardu“ - svi su se opet vraćali u „socijalu“ na svojoj pruzi .
„To mesto je najlepše! Izuzev pljuska tople tropske kiše, ništa gore ne može da nas zadesi!“, odgovarali su - i vlast bi dizala ruke do sledećeg preseljaja.
Stara Manila podseća na vremešnu damu u požutelim čipkama. Oguljenih fasada svaka palata pripoveda o prohujalom vremenu.
Prolazimo pored impozantne i otmene zgrade Muzeja koji ima značajne veze sa imenom gospođe, Imelde Markos, prelepe supruge nekadašnjeg filipinskog predsednika Ferdinanda Markosa. Istog dana kad je postala prva dama naredila je da se svi muzejski eksponati izbace, a umesto njih da se izlože - 300 pari njenih cipela i 2500 haljina ( upravo za vreme vladavine Markosovih svet je najviše saznao o Filipinima)! Ova kontroverzna porodica bila je poznata po političkom, a još više po raskalašnom i rasipničkom životu u palati Malakanjang koja je dvesta godina bila rezidencija španskih guvernera i filipinskih predsednika.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa