9. februar 2012.9. feb 2012.
GRAD OPREDELIO SREDSTVA ZA POBOLjŠANjE KVALITETA ZEMLjIŠTA

PROIZVOĐAČI PLAĆAJU SAMO ŠESTINU

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević sa saradnicima sastao se prošlog ponedeljka u Gradskoj kući sa predsednicima saveta mesnih zajednica 31. sela i izložio plan Gradske uprave za poboljšanje kvaliteta zemljišta kalcizacijom ““ unošenjem krečnjaka u zemljište
Politika Grada Šapca u oblasti poljoprivrede prati mere Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva poljoprivrede, i pokušava da pronađe prostor za poljoprivredne proizvođače koji nisu direktni korisnici ovih mera. Kroz mere lokalne samouprave tražimo rešenja kako bi im pomogli da ostvare ista prava kao i kategorija proizvođača kojima su namenjene republičke mere. Grad tako pomaže kalcizaciju zemljišta nižeg kvaliteta - pete klase i dalje. Oko sedam hiljada hektara zemljišta u Pocerini je niske PH vrednosti i lošeg kvaliteta, i na njegovu plodnost povoljno utiče količina krečnjaka koja se unese. Prema ugovoru sa Šećeranom iz Pećinaca, distribuiraćemo krečnjak i saturacioni mulj iz Pećinaca do vlasnika zemljišta kvaliteta pete ili još niže klase. Kreč utiče povoljno na rodnost zemljišta i u voćarstvu i kada je reč o ratarskim kulturama, istakao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
Prema dogovorenom modelu, zainteresovani poljoprivredni proizvođači za kalcizaciju zemljišta javiće se šefovima mesnih kancelarija ili predsednicima mesnih zajednica. Ova mera podrazumeva i učešće poljoprivrednih proizvođača u jednom delu finansiranja. Deset kubnih metara kreča koštaće zemljoradnika dve hiljade dinara.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa