18. maj 2023.18. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U organizaciji Narodnog muzeja Šabac

Noć kulture u Šapcu

U saradnji sa ustanovama kulture, pojedinim školama i medijskom kućom Kopernikus Zapad
Narodni muzej Šabac, sa ustanovama kulture, pojedinim školama i medijskom kućom Kopernikus Zapad, organizuje Noć kulture u subotu, 20. maja, od 18 do 23 sata, a ulaz je besplatan za posetioce. U galeriji, postavka „Slikari i dela iz likovne zbirke Narodnog muzeja u Šapcu“, koja u ovom formatu nije viđena poslednjih nekoliko decenija.

Likovna umetnost, izložba fotografija
-Publika će imati priliku da, posmatrajući izložene slike, stekne utisak o razvoju likovne umetnosti u gradu od polovine 19. veka do danas. Sjajna likovna avantura u trajanju od pola sata tokom kojeg će moći da steknu uvid koje likovne umetnike muzej baštini u svojoj zbirci i u kome smeru se kretala likovna umetnost na našim prostorima. U okviru stalne postavke otvorene 2015. godine, uz stručno vođenje kustosa njihov pogled i saznanja će biti drugačiji- navela je muzejski savetnik Tatjana Marković, dodajući da se na trgu može videti izložba arheološka iskopavanja u Desiću, jedno od mogućih čitanja tog praistorijskog svetilišta i kultnog mesta.

U Muzeju šabačkih Jevreja u 19 i 21 sat biće prikazan dokumentarni film o dr Dragi Ljočić „Odsjaji“ autorke Aleksandre Delić.

Kulturni centar organizuje izložbu skulptura Gorana Čpajaka, a Škola primenjenih umetnosti prirediće izložbu fotografija 18 mladih autora simboličnog naziva „Eho“.

-To je izložba kojom se upotpunjuje obeležavanje značajnog jubileja za školu- 30 godina rada i kojom smo zakoračili u drugu deceniju saradnje sa Studentskim kulturnim centrom u Beogradu. Tamo je bila prikazana u martu, a sada će postavka biti pred šabačkom publikom- naveo je profesor u ŠPU Mihailo Simović.

Predavanje o konzervaciji slika u Narodnom muzeju Šabac
U okviru Nacionalne nedelje muzeja, u Narodnom muzeju Šabac, u četvrtak (18. maj) od 18 sati biće održano predavanje „Konzervacijom do nove slike“ konzervatora Milice Konstantinović i Bojana Nikolića.
-Oni će govoriti o konzervaciji dva vrlo značajna dela koja su neposredno pred izložbu, početkom maja, prispela u naš muzej, a to su portret Stane Milanović koji je radio Hakija Kulenović, kao i slika „Bez naziva“ autora Milana Nikolića i još nekoliko dela. Godinama sarađujemo sa njima i radili su na konzeraciji nekoliko desetina slika iz naše likovne zbirke- objašnjava muzejski savetnik u Narodnom muzeju Šabac Tatjana Marković.


Zabranjene knjige
U Biblioteci šabačkoj izložba o zabranjenim knjigama „Okovani razum“ autorki Jelene Podgorac Jovanović i Kristine Aleksić.

-Da li znate da su knjiga „Alisa u zemlji čuda“, roman „Doživaljaji Toma Sojera“, Dnevnik Ane Frank, Jeretičke priče Branka Ćopića, bile zabranjene? To su samo neki do naslova koji su kroz istoriju, iz razloga koji su danas neprihvatljivi, bili zabranjeni i cenzurisani. Tokom mnogo godina te knjige su deo školskih programa, odnosno deo školske lektire, i dalje se čitaju. Pored postavke, moći će da prisustvuju zanimljivoj radionici u dvorištu Biblioteke ukoliko vremenske prilike dozvole.
Izložba će trajati narednih mesec dana. Umetničke intervencije i grafički dizajn izložbe radili su zaposleni- objasnila je Kristina Aleksić iz Biblioteke šabačke.

Uduženje likovnih stvaralaca će od 21 sat u pešačkoj zoni ispred Kulturnog centra predstaviti talentovanu mladu modnu kreatorku iz Šapca, Ivanu Krulj, koja je na master studijama, rekao je predsednik ULUS-a dr Dragan Marković Markus.

-Revija je namenjena mladima, lepršava, lagana, nosiva, želi da pokaže slobodu odevanja da se iz raznih kombinacija mogu dobiti vrlo interesantni, autentični modeli, vrlo nosivi i praktični- podvukao je Markus.

Otvorena vrata televizije i izložba u Arhivu
Televizija Kopernikus Zapad, u Gospodar Jevremovoj 26 otvoriće svoja vrata za sve.
-Koliko je nama poznato, ovo je prvi put da neka medijska kuća, na ovakav način učestvuje u ovoj kulturnoj manifestaciji. Želeći da demistifikuje posao televizijskog radnika, organizator, Udruženje novinara Šapca u saradnji sa Televizijom Kopernikus Zapad, a pod pokroviteljstvom grada Šapca, osmislilo je program koji će privući sve zainteresovane. Vodimo ih u studio da i sami stanu pred kamere. Pokazaćemo im gde i kako nastaje televizijski program. Provešćemo ih kroz montažu i realizaciju. Program će upotpuniti i profesionalni šminker i frizer, stručnjaci za vizuelni, ali ne manje bitan deo televizijskog nastupa. Oni će demonstrirati kako bi trebalo da izgleda tv lice kada se uključe kamere i reflektori. Namera nam je da otvorimo vrata zainteresovanima, posebno mladima, koji žele da se bave televizijom- rekla je Marija Popović, novinarka Televizije Kopernikus Zapad i dodala da će program upotpuniti izložba novinara Slavice Gajić i informatičara Dunje Novaković posvećena sedmogodišnjici postojanja i rada Televizije Kopernikus u Šapcu.

Izložba „140 godina Šabačkog glasnika“, biće u galerijskom prostoru Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu.

-Od 1883. do završetka Prvog svetskog rata više od 100 časopisa je izlazilo u Šapcu, provincijskom gradu, što je raritet. Na 19 panoa i deset vitrina predstavljena štampa tog vremena, a autorka je Gordana Filipović- rekao je Radomir Petrović iz Arhiva.

Šabačko pozorište će se predstaviti izložbom Pozorišne fotografije Jugoslava Radojevića. Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ imaće koncerte na raznim lokacijama u gradu.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa