18. maj 2023.18. maj 2023.
Za lep osmeh i zdrave zubiće
PU „Naše dete“ i Dom zdravlja obeležavaju nacionalnu nedelju oralne higijene

Za lep osmeh i zdrave zubiće

Od najranijeg uzrasta neophodno stvoriti naviku kod dece da odlaze na preventivne i kontrolne preglede kod stomatologa. Stručnjaci veruju da je edukacija roditelja i dece ključna
Priredbom i edukativnim razgovorom sa mališanima iz vrtića „Bajka“ Predškolska ustanova „Naše dete“ i Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ obeležili su nacionalnu nedelju zdravlja usta i zuba. Stomatolozi su najmlađima ukazali na važnost i značaj primene pravilne oralne higijene.

Doktorka Slavica Petreski, specijalista dečje preventivne stomatologije i šef odseka za Dečju preventivnu stomatologiju Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ u Šapcu navodi da je neophodno od najranijeg uzrasta stvoriti naviku kod dece da odlaze na preventivne i kontrolne preglede kod stomatologa. Veruje da je edukacija ključna u tom segmentu.

-Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba podseća nas na to koliko su važne pravilna oralna higijena i zdrava ishrana za oralno zdravlje, ali i za zdravlje celokupnog organizma. Tokom čitave godine posvećujemo pažnju oralnom zdravlju, jer smatramo da je prevencija važna i neophodna. U našoj službi više od 50 stomatologa se bavi preventivnim aktivnostima i u saradnji sa kolegama iz drugih oblasti medicine Doma zdravlja edukuje sugrađane o neophodnosti pravilne oralne higijene od samog rođenja deteta, a potom i kasnije - pojasnila je dr Petreski i naglasila da su za trudnice organizovana predavanja o oralnom zdravlju.



-Pored edukacije trudnica to činimo u specijalizovanim ordinacijama u vrtićima Predškolske ustanove i školskim ambulantama u Šapcu. Smatramo da je važno da deca u što ranijem uzrastu posete stomatologa kako bi upoznali okruženje, lekara i stekli poverenje. U tom slučaju na nas ne gledaju kao na doktore, već prijatelje, jer se osećaju prijatno. Moram da istaknem da je uvek bolje da dete poseti stomatologa kada ne postoji problem i da prvi susret protekne u prijatnoj atmosferi, kroz igru. Na taj način ne nastane strah i gradi se poverenje. Velika greška je dovesti dete prvi put sa bolom, jer je tada uplašeno i intervencija je neprijatna. Kasnije stiče averziju i izbegavaju stomatologa - istakla je dr Petreski.

Direktorka PU „Naše dete“ Sandra Mićić veruje da je uz svakodnevnu brigu o najmlađima u vrtićima neophodno dodatnim aktivnostima podstaći i motivisati decu.

- Želimo da istaknemo da sve ono što radimo sa decom nije usmereno na trenutne rezultate, već ima i dugoročne efekte na njih tokom odrastanja i sazrevanja. Tema oralne higijene je značjna tema i pruža nam mogućnost za razgovor o zdravoj ishrani, važnosti pravilne nege zuba i usta. Sve aktivnosti nam pomažu da deca osveste i prihvate određene obrasce ponašanja koji će im biti značajni kada odrastu - dodala je Sandra Mićić.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa