18. maj 2023.18. maj 2023.
Majaluk u Debrcu
OPŠTINA VLADIMIRCI

Majaluk u Debrcu

Bakljom je paljena vatra kao u pradavna vremena na Vodicama u Debrcu uz prisustvo oko 200 žitelja ovog i susednih sela. Sećajući se na običaj kada se bralo livadsko cveće i plelo u luk, kitile kapije i igralo narodno kolo uz piće i mešnju. I uz podsećanje da su žitelji Debrca na sadašnji lokalitet izbegli od ćudi vode uz Savu i da se eto običaj zadržao na radost svih, uz prigodan program kulturno-umetničkog društva Miloje Beljinac iz Skele
Kako se neguje tradicija pokazali su organizatori obeležavanja početka letnjeg perioda u narodu znan kao Majaluk. Majski luk od cveća koji simbolizuje a opet po tradiciji, zdravlje i plodnost.

Bakljom je paljena vatra kao u pradavna vremena na Vodicama u Debrcu uz prisustvo oko 200 žitelja ovog i susednih sela. Sećajući se na običaj kada se bralo livadsko cveće i plelo u luk, kitile kapije i igralo narodno kolo uz piće i mešnju. I uz podsećanje da su žitelji Debrca na sadašnji lokalitet izbegli od ćudi vode uz Savu i da se eto običaj zadržao na radost svih, uz prigodan program kulturno-umetničkog društva Miloje Beljinac iz Skele.



Sada i sa potvrdom vrednosti poštovanja nematerijalnih kulturnih vrednosti i turistička organizacija Opštine Vladimirci u svoj ram brige unela je i Majaluk. Tako će svakog 13. maja na Vodicama uz vatru, cveće i kolo biti obeležavan rastanak sa zimom, znan još od hajdučkih dana i početak letnjeg dekora sa željom da traje na mnogaja ljeta, jer ovogodišnje okupljanje ni kiša nije omela.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa