18. maj 2023.18. maj 2023.
Foto: Glas Podrinja i KC

Foto: Glas Podrinja i KC

Izložba ikona u Kulturnom centru u Šapcu

Veza zemaljskog i tajanstvenog sveta

Predstavljene ikone 31 autora. Žiri odabrao i nagradio najbolje. Nagrada jednoglasno podeljena na dva autora: Jeleni Popović i Mijalku Đunisijeviću
Na 27. izložbi ikona u Kulturnom centru u Šapcu predstavljene su ikone 31 autora prema odabiru žirija (ikonopisac iz Šapca Katarina Perić, ikonopisac iz Novog Sada Nikola Đurić, istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić). Kako ističu iz KC autori slikajući ikone ljubavi ulivaju optimističku i spasilačku veru onome ko ih gleda.

-Ikona kao umetničko delo zasniva se na tenziji između vizuelne percepcije našega „zemaljskog sveta“ i tajanstvenog sveta sa druge strane. Religijske istine koje se nalaze i u svetu a s druge strane naših čula izražene su zemaljskim sredstvima – formom, bojom i svetlošću. Čulna predstava ikona treba da bude kopija, snop svetla, nama nepristupičanog – ističe istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić i naglašava da je čast, ali i odgovornost održati izložbu skoro tri decenije u kontinuitetu.

Foto: Glas Podrinja i KC


-Ova izložba pokazuje i nešto vrlo pozitivno a to je da njeni stvaraoci teže da otkriju jedan novi svet pomalo zaboravljen na našim prostorima, i ne samo na našim, i da ga kroz svoj umetnički talenat, a njega nesumnjivo imaju, pokažu drugima. Posmatrajući izložene ikone nameće se zaključak sam od sebe da uspela slikarska dela, a ikone su veoma specifičina celina u likovnoj umetnosti, sadrže u sebi krajnje izbalansiranu kompoziciju u kojoj religioznosti i ikonografija dominiraju. U toj dominaciji čista likovna izražajnost ne gubi na svom značaju. Naprotiv, linearna sigurnost i koloristički usklađena gama boja bivaju produhovljenošću još istaknutija u svom slikarskom skladu. Stoga se može primetiti da su ikone na ovoj 27. izložbi ikona nastale po ustaljenim kanonima srpske srednjevekovne umetnosti i njenog likovnog izraza.

Nagrada je jednoglasno podeljena na dva autora: Jeleni Popović, ikonopiscu iz Bijeljine za klasičnu ikonu Sveta Ksenija Petrovgradska i ikonopiscu iz Čačka Mijalku Đunisijeviću za dijematralno suprotno, savremeno urađenu izuzetnu ikonu Sveti Makarije Veliki.

Postavka je otvorena do 18. maja, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa