23. februar 2012.23. feb 2012.
CREPOVI IZ RETKIH CREPANA ODOLEVAJU VREMENU

“BIBER“ JAČI OD SNEGA

Mačvani su desetinama godina pokrivali svoje kuće “biberovim“ crepom. Danas, ovaj neprobojni pokrivač krovova obuzimaju lišajevi, a on gubi bitku sa industrijskim crepovima
Samo jedna kućica, kraj puta Bogatić-Mačvanska Mitrovica, sa desne strane, pri izlasku iz Metkovića na kojoj neupadljivo piše Marko, podseća da su pre nekoliko decenija majstori iz okoline Niša na ovom mestu, pekli na daleko čuven, “biberov“ crep. U pozadini je oronula crepana, dolap u kome se pripremala meka ilovača, iskopan u blizini. Tu su istrulili kalupi i dugačke šupe, gde se crep sušio pre ulaska u crepanu na pečenje.
- Samo pečenje trajalo je nekoliko dana. Ložili su suvo granje, šarovinu ili stare gume. Iz crepane se bez prestanka viorio plavičasti dim. Crepana se potom dan, dva hladila. Onda su iznosili i nedaleko od nje delili crveni “biber“-crep koji je brzo pronalazio kupce. Nekada su ga kupci naručivali i plaćali unapred. Uglavnom za prodaju nije bilo problema, priseća se komšija ove crepane Rista Isaković.
Nedaleko od nje sa leve i desne strane puta, ka Glušcima, bile su dve slične. I one su danas u stanju raspadanja. “Biberov“ crep koji pokriva većinu uglavnom starijih mačvanskih kuća i drugih objekata, obuzeo je zeleni lišaj ali je on još uvek neprobojna brana za kišu, snegove i vetrove.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa